U trendu

Izložba o američkom filmu „MAD about Hollywood“ u Kinoteci

BEOGRAD – Nova izložba fotografija posvećena zlatnom dobu američkog filma pod nazivom „MAD about Hollywood“ biće otvorena danas u holu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, najavili su organizatori.

Drugi deo ove postavke o Holivudu u srcu Španije biće predstavljen za posetioce 18. maja u galeriji španskog Instituta Servantes, producenta ovog projekta.

Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od velikih filmskih zvezda nove izložbe Instituta Servantes za beogradsku publiku.

Postavka je deo pratećeg programa 13. izdanja Festivala savremenog filma na španskom jeziku „Španski metar“ i biće otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci do kraja juna, a u galeriji Instituta Servantes sve do 16. avgusta.

Svečanog otvaranja neće biti, već zainteresovani posetioci od danas mogu besplatno posetiti izložbu svakog dana u Kinoteci, na adresi Čika Ljubina 19.

Izložba fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid otkriva tragove koje su sredinom prošlog veka u tom gradu ostavile filmske zvezde „zlatnog doba“ Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici.

„Izložba je podrazumevala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije“, navodi kustoskinja ovog projekta Esperansa Garsija Klaver.

Ona ističe da je ovaj projekat prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima ‘fabrike sreće’.
Ti trenuci su poznati samo iz magazina i sa filmskog platna, iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara, objasnila je Garsija Klaver.

Postavku čine fotografije iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, časopisi i audiovizuelni materijali na kojima se nalaze likovi Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih i mnogih drugih zvezda.

Najnoviji izložbeni projekat upoznaje publiku sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa postala prava meka velikih holivudskih produkcija.

Pedestih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, u Madrid pristižu ogromne produkcije i on postaje sedište međunarodnih projekata, dolazaka glumaca i filmskih radnika, što je dovelo do snimanja filmova, sve samih remek dela i neprolaznih vrednosti poput „Spartaka“ Stenlija Kjubrika, „Ponoćnih zvona“ Orsona Velsa, „Doktora Živaga“ Dejvida Lina ili „Sida“ Entonija Mana.

Filmske zvezde prisutne u časopisima ili na filmskim platnima, mogle su da se sretnu i na lokalnim mestima – Grejs Keli kako prisustvuje misi u manastiru Los Heronimos, Odri Hepbern koja kupuje u kvartu Salamanka, Entoni Man i Čarlton Heston u poseti dvorcu Mansanares el Real ili Sofija Loren koja snima u „Bronston studiju“ u Las Matasu.

„MAD about Hollywood“ sadrži kolekciju fotografija, ali i časopise iz institucija kao što su Regionalni arhiv Autonomne pokrajine Madrida, Agencija EFE, Nacionalna biblioteka Španije, Španska kinoteka, Getty Images.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.