U trendu

Izložba o arhitekti Dobroviću od 24. maja u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba “Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta”, povodom 125-godišnjice rođenja znamenitog arhitekte i akademika, biće otvorena 24. maja (19:00) u Galeriji SANU, gde će trajati do 24. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Kako je navedeno, okolnosti su učinile da Nikola Dobrović (1897-1967) na teritoriji Srbije ima podignuto samo jedno zdanje – ansambl Ministarstva odbrane i Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu.

„Njegovo, po mnogim shvatanjima, najveće i najznačajnije delo teško je urušeno u NATO agresiji 1999. godine i do danas većinom volumena neobnovljeno. ?rajem 2005. godine Vlada Srbije proglasila ga je za kulturno dobro. Cilj izložbe je i da aktuelizuje taj čin i proces“, kaze se u saopštenju.

Izložbu o članu Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti Dobroviću u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture – BINA, pripremili su autori Marta Vukotić Lazar i Bojan ?ovačević i autorka izložbene postavke Marina Dokmanović.

„Pogodna okolnost za pripremu izložbe jeste to što je zaostavština projekata i životne i radne dokumentacije u priličnoj meri sačuvana pohranom u Muzeju nauke i tehnike, značajnim delom u Arhivu SANU i fragmentarno po manjim ličnim kolekcijama dokumenata“, navode autori.

Osim važnog zasnivanja predmeta Savremena arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Dobrović je ostavio trag kao pisac dvadesetak knjiga i mnogih tekstova, postavljajući temelje naše savremene kulture u domenu urbanosti, podsećaju organizatori.

Izložba deo je integralnog obeležavanja 125 godina od rođenja Dobrovića, koje obuhvata naučni skup, nekoliko publikacija na srpskom i engleskom jeziku, studentski konkurs, tribine i razgovore, u organizacionoj saradnji sa BINA, Arhitektonskim fakultetom, Filozofskim fakultetom, Udruženjem arhitekata Srbije i Akademijom arhitekture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.