U trendu

Izložba 'O fabrikama i radnicima' (FOTO/VIDEO)

Kako je tekao proces industrijalizacije na ovim prostorima, od njenih početaka sredinom 19. veka sve do danas, predstavljeno je na izložbi „O fabrikama i radnicima“ koja se održava u Muzeju Jugoslavije i Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Izložba koju je pripremio kustoski tim dva muzeja, prikazuje razvoj i funkcionisanje industrije na teritoriji današnje Srbije u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Kustoskinja Muzeja nauke i tehnike Ada Vlajić ukazuje na važnost i složenost teme.

„Kako je to jedan vrlo zahtevan zadatak i gotovo je nemoguće sve to koncentrisati u dve galerije, mi smo izabrali pet različitih lokaliteta kroz koje smo želeli da ispričamo što je više o samoj industriji Srbije“.

Izložbom su obuhvaćeni rudnici u Boru i Majdanpeku, tekstilna industrija u Leskovcu, Elektronska industrija Niš, Kombinat „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

Upravo zbog kompleksnosti teme, izložba je postavljena u dva muzeja.

„U Muzeju nauke i tehnike više smo se koncentrisali na same početke industrije i na njen naučni razvoj, na edukaciju i na razvoj tehnike i tehnologije, dok se drugi deo izložbe, koji se nalazi u Muzeju Jugoslavije, malo više bavi radnicima i njihovim životima, na primer rudarima kao posebnoj grupi radnika“, rekla je Vlajić.

Ada Vlajić podseća da se Muzej nauke i tehnike od sredine 90-ih godina prošlog veka bavi istraživanjem industrijskog nasledja i da ima jako veliku bazu lokaliteta koji se nalaze na teritoriji današnje Srbije.

„Naša želja, kao muzeja, jeste da te lokalitete što više predstavimo publici i to radimo na različite načine, a izložba je delovala kao jedan od dobrih načina da se neki od ovih lokaliteta prezentuju publici i da se ispričaju njihove priče“, dodala je Vlajić.

Tokom trajanja izložbe predvidjene su različite aktivnosti uključujući razgovore sa publikom, autorska vodjenja kroz izložbu, radionice i okrugli stolovi.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar