U trendu

Izložba o Jasenovcu otvorena u Domu Vojske

BEOGRAD – Povodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša u velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena multimedijalna izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“. Izložba je realizovana u organizaciji Javne ustanove spomen područje Donja Gradina iz Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je na otvaranju izložbe da se ne sme dozvoliti da se zaborave stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugog nehrvatskog stanovništva ubijenih u logorima smrti, kao ni to da njihova stradanja budu „relativizovana, sramotno opravdavana i potiskivana u zaborav“.

Stefanović je kazao da je Jasenovac simbol sunovrata čovecanstva i zločinačka jama koja je „progutala i zatrla cele porodice“, a preživele, kako je rekao, osudila na život sa jezivim sećanjima.

Istakao je da Jasenovac nije bio nikakav radni kamp, kao što se danas pokušava predstaviti, i da ceo svet to zna, kao i da je NDH jedina fašistička zemlja u u Drugom svetskom ratu koja je imala logore za decu.

„Kakva to mržnja ubije poslednje zrno ljudskosti u čoveku i pretvori ga u takvu zver spremnu da muči i ubija decu. Zato nema te relativizacije, nema tog smanjivanja brojeva, iskrivljavanja istina koje mogu te neljude napraviti manjim neljudima“, rekao je Stefanović.

Naglasio je da dugujemo žrtvama da sačuvamo njihovu vidljivost za budućnost i da je izložba o Jasenovcu doprinos nezaboravu.

„Ovo je svedočanstvo dela naše prošlosti, tužnog dela sa strahovitim stradanjem našeg naroda, ali ujedno i naše podsećanje koliko su mir i stabilnost važni za bolju budućnost“, poručio je Stefanović.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“ podseća na jedno od najbolnijih mesta u čitavoj istoriji srpskog naroda, ali i da afirmiše negovanje kulture sećanja, kao bitnog dela nacionalnog i kulturnog identiteta.

Gojković je navela da multimedijalna izložba oslikava vapaj za slobodom, ali i daje realistični i surovi prikaz života u koncentracionom logoru.

„Autenticni prikazi najvećeg zla koje je zadesilo čovečanstvo izuzetno su važni, ne samo zbog pokušaja da se zločin negira i relativizuje, već i da bi generacije koje sada žive, kao i one buduće, dobile pravu sliku šta se dešavalo na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu i zašto je važno saseći zlo u samom korenu“, rekla je Gojković.

Ukazala je na značaj realizacije ideje izgradnje memorijalnog kompleksa, kao vecxnog sećanja na stradale u Jasenovcu i kao opomene na zločin čiji je mračni cilj, kako kaže, bio istrebljenje jednog naroda.

„Svet mora da zna za Jasenovac, mesto stratišta Srba, Jevreja i Roma. Dugujemo to nevinim žrtvama, „Dari iz Jasenovca“, ali i pokolenjima koja dolaze“, kazala je Gojković.

Autorka izložbe i direktorka Javne ustanove „Spomen-područe Donja Gradina“ Tanja Tuleković kazala je da je logor u Jasenovcu, formiran avgusta 1941.godine, po broju žrtava treći logor u Drugom svetskom ratu, kao i da je „bez premca“ po zverstvima koja su učinjenja.

Ona je citirala nemačkog kapetana Artura Hefnera koji je novembra 1942. rekao za Jasenovac da je logor najgore vrste koji se može porediti sa Danteovim „Paklom“.

Dodala je da je najveći broj jasenovačkih logoraša, njih 366.000, ubijeno u Donjoj Gradini koja je 1975.godine poroglašena spomen-područjem navodeći da se na 117 hektara prostire devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica.

Izložbu „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“ čine dokumentarni materijali, fotografije, video materijal i predmeti iz logora.

U realizaciji izložbe učestvovali su i Muzej Vojvodine, Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslovenske kinoteke, Muzej Republike Srpske i Arhiv Republike Srpske.

Izložba će u Domu Vojske Srbije biti otvorena do 13.februara 2021.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.