U trendu

Izložba o otmenom životu beogradskih porodica (FOTO/VIDEO)

Otmeni život i proces evropeizacije u 19. veku u Beogradu možemo upoznati kroz aktuelnu izložbu „Pogled iza čipkane zavese“ u Etnografskom muzeju.

Postavka obuhvata više od 100 predmeta koji su krasili beogradski salon porodice Šećerović Conić, potomaka čuvenog političara Jevrema Grujića, kaže viši kustos Etnografskog muzeja i stručni konsultant na ovoj izložbi Jelena Sekulović.

„Kroz izložene predmete takodje smo bili u mogućnosti da sagledamo procese evropeizacije koji su se odvijali tokom 19. veka u Beogradu i Kneževini Srbiji, i da sagledamo stvaranje društvenih elita i način na koji su oni njih vodili. Na izložbi su predstavljeni segmenti, odnosno vidi se kako je izgledao jedan postavljeni sto za gala večeru, šta je sve bilo potrebno za ispijanje čaja ili kafe, ali i kraljevski pokloni koje su od dve dinastije, Karadjordjević i Obrenović, članovi porodice i potomci Jevrema Grujića dobili na poklon“, rekla je Skulović.

Izložba obuhvata i niz fotografija na kojima su predstavljeni ženski članovi porodica Šećerović i Conić kroz jedan malo duži period.

„Na njima se vidi da se i sama moda u ono vreme menjala, da su pripadnice društvenih elita veoma uspešno odgovarale na modne zahteve tog vremena“, kaže Sekulović.

Sekulović ističe da ova izložba predstavlja lep primer saradnje Etnografskog muzeja sa privatnim kolekcijama, odnosno predmetima koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

„Ovo je možda čak i prvi put da je Etnografski muzej saradjivao sa privatnim kolekcijama i predstavio iste u svom prostoru“.

Izložba koju je priredio Dom Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić uz stručnu saradnju s Etnografskim muzejom u Beogradu, otvorena je do 21. maja.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar