U trendu

Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina otvorena večeras u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost“ autorke Nele Tonković, otvorena je večeras u Galeriji SANU i prikazuje celovitost umetničkog opusa cenjenog vajara.

Izložbu je otvorio predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Izložbom u Galeriji SANU, akademik Halugin predstavljen je kao umetnik kroz njegove skulpture u bronzi, crteže i slike momumentalnih formata.

Izloženo je 35 skulptura Halugina iz svih razdoblja njegovog stvaralaštva, odabranih 15 crteža koji su interesantni zato što ih autor imenuje skicama za skulpture, kao i 12 slika koje ostvaruju određene veze sa sklpturama.

Tonković je, između ostalog, rekla da su tematski okviri Halugina „sećanja i prošlost opredmećena u sadašnjosti, prerađena kroz intimne registre umetničkog bića“.

Halugin je u najavi izložbe rekao da mu se dopada postavka i da je Tonković savesno uradila odabir dela iz mnoštva njegovih radova.

U skicama i crtežima Halugin je zapisivao i čuvao „određena značenja, o određenim stanjima prilikom beleženja“, a u međuvremenu je radio skulpture u gipsu, brozni i kamenu.

„Smatram da je potrebno iz materije, kojom se delo izvodi, maksimalno izvući ono što je njena apsolutna vrednost i to potencirati kroz oblikovani čin i dočarati utisak takve jedne egzemplarne vrednosti materije“, naveo je Halugin.

Izložbu, koja će moći da se pogleda do 15. maja, prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar