Izložba o Ukrštenim rezidencijama u oblasti stripa otvorena u Parizu

PARIZ – Izložba „Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije“ otvorena je sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu, saopštili su organizatori.

Na ovoj izložbi predstavljeno je 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Janković iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske.

Svako od rezidenata izlaže po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

Na otvaranju se prisutnima obratila Monika Husar, direktorka Agencije KomunikArt, koja je organizovala izložbu.

„Raduje me da na jednom ovako prestižnom mestu u centru Pariza, u Kulturnom centru Srbije koji se nalazi preko puta slavnog Pompidua, izlažu srpski i francuski strip autori i autorke, koji su u periodu od 2020-2023. godine učestvovali u rezidencijalnim programima Srbije i Francuske. Ovo je divna prilika i da se svi okupimo na jednom mestu, i proslavimo uspešne prve tri godine postojanja rezidencijalnog programa“ kazala je Husar.

U daljem obraćanju Monika Husar se zahvalila strip autorima, Francuskom institutu u Srbiji, od kojeg je i potekla inicijativa za uspostavljanje programa, partnerima Gradu Pančevu, Međunarodnom centru za strip i ilustraciju u Angulemu, Kući autora u Angulemu, Kulturnom centru Pančeva, kao i donatorima i pokroviteljima – Ministarstvu kulture Republike Srbije i Francuskom institutu u Parizu.

Prve godine Ukrštenih rezidencija za rezidente su 2020. izabrane Dragana Radanović iz Srbije i Alize de Pen iz Francuske.

Stručna komisija u Angulemu je za rezidentkinju odabrala Draganu Radanović i njen projekat Nova slika detinjstva – eksperimenti, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Nakon uvida u portfolija, projekte i motivaciona pisma, komisija u Srbiji za rezidentkinju je odabrala strip-autorku Alize de Pen.

Ona je u Pančevu razvijala svoj novi projekat, strip-album od 120 strana koji govori o nuklearnoj katastrofi, po scenariju Žan-Fransoa Žilijara, direktora organizacije Greenpeace u Francuskoj.

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Bro iz Francuske bili su rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada.

Big Rock Energy naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti.

Kler Bro je na rezidenciji u Pančevu boravila tokom oktobra 2021, kada je bila i gošća sedmog izdanja Nova Festivala.

Njen projekat je fiktivna priča u boji, okvirno naslovljena La Ćiâle (Cmizdrenje), a koju bismo mogli lepše nazvati Sva u suzama ili Moderna plačljivica.

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske bili su rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković je od 20. oktobra do 20. decembra bila rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada.

Njen nagrađeni projekat stripa Normal Events / Normalni događaji, koji je bio izložen i na Nova Festivalu u Pančevu, sačinjen je od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda.

Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću.

Leopold Pridon je boravio u Pančevu tokom oktobra 2022, kada je bio gost osmog izdanja Nova Festivala. Njegov projekat Aljoša je nestao prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako mlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.

Novembra 2021. godine u prostorijama Gradske uprave Pančeva potpisan je novi međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Narodne biblioteke Srbije, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt, kada je obezbeđeno finansiranje projekta i u sledećem trogodišnjem ciklusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.