U trendu

Izložba o Vlahu Bukovcu dobila nagradu “Projekat godine”

BEOGRAD – Izložba „Vlaho Bukovac: slikarstvo neprolazne lepote“ profesora dr Igora Borozana, proglašena je najboljom u kategoriji “Projekat godine” na osnovu predloga komisije za dodelu Nagrade Nacionalnog komiteta ICOM Srbija, saopštila je ustanova SANU.

Laureat je u utorak primio nagradu na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a ta nagrađena i veoma posećena izložba je trajala puna tri meseca, od 24. decembra 2020. do 28. marta ove godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Odluka o nagradi doneta je većinom glasova članova NK ICOM-a Srbija.

Pored toga, za priznanje “Publikacija godine” izabrana je prateća publikacija izložbe radova Vlaha Bukovca, pod naslovom „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva” istog autora dr Igora Borozana.

Vlaho Bukovac (Cavtat 1855. – Prag 1922.) je bio značajan srpski slikar i akademik.

Početkom 1884. izabran je za dopisnog člana Srpskog učenog društva, a 1892. godine i za počasnog člana Srpske kraljevske akademije.

Dopisnik Akademije umetnosti bio je od februara 1905, a 1919. godine je postao počasni član Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti.

Bio je i počasni član Češke akademije od 1913. godine.

Neposredno pre smrti, 1922. godine, naslikao je portret jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.