U trendu

Izložba o ženama antike od 10. maja u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izložba „Femina Balcanica: Mater, matrona, augusta, dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu“ biće otvorena 10. maja (19:00) povodom Dana Narodnog muzeja Srbije, saopštila je danas ta ustanova.

„Uz pomoć raznorodnih arheoloških predmeta ‘Femina Balcanica’ daje odgovore na neka od pitanja koja bismo razmišljajući o vremenu Rimskog carstva mogli imati istovremeno otvarajući nove pravce tumačenja u kontekstu današnjih društava“, saopštio je Narodni muzej Srbije.

Kako se ističe, posetioci Narodnog muzeja Srbije imaće priliku da se „kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi“.

Izložba predstavlja plod studioznog rada autorke Deane Ratković, kao i njenih koleginica muzejskih savetnica iz Odeljenja za arheologiju Vere Krstić, Tatjane Cvjetičanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac

„Izložba i katalog, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, za cilj imaju da sve zainteresovane upoznaju sa prilikama u ranijim epohama podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, „od predmeta za svakodnevnu upotrebu preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika izložba na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.