U trendu

Izložba “Onostrani vrt” od 21. januara u galeriji “Novembar”

BEOGRAD – “Onostrani vrt” naziv je nove samostalne izložbe Milije Čpajaka, koja će biti otvorena od četvrtka 21. januara u beogradskoj galeriji “Novembar”.

Po obrazovanju skulptor, autor neprestano istražuje formu i materijale u pokušaju da predstavi harmoniju prirodnih oblika i onih koje čovek, fasciniran prirodom, stvara.

Na izložbi „Onostrani vrt“ predstavljene su skulpture i crteži nastajali tokom 2020. godine, kao i nekoliko skulptura iz ranijeg opusa.

U novim skulpturama ogleda se umetnikovo interesovanje za organsko, iskorak u eksperimentu sa materijalima, kao i nova interpretacija tradicije skulpture, dok novi crteži pokazuju karakterističnu autorovu minucioznost u svođenju forme na linearne monohromne kompozicije.

Izložba vodi u vrt estetskog uživanja, kako i sam naslov kaže, čiji elementi podstiču publiku da postavlja pitanja o lepoti forme i funkciji umetnosti.

Milija Čpajak je odrastao u Beogradu, u porodici koja neguje umetnost i završio je osnovne i master studije Fakulteta likovnih umetnosti u prestonici, na odseku Vajarstva.

Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na “École nationale supérieure des Beaux-Arts” u Parizu (2017).

Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje mnogih zanimljivih umetničkih projekata, Čpaljak je aktivno učestvovao na umetničkoj sceni Srbije, Evrope i sveta.

Drugu nagradu je osvojio na konkursu Niš Art fondacije 2017. godine kada je otputovao u Koreju gde je osvojio priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi.

Na konkursu za mlade balkanske dizajnere ulazi u uži izbor finalista koji će izlagati na Milanskom sajmu nameštaja.

U okviru manifestacije “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu kao gostujući umetnik, realizovao je skulpturu u javnom prostoru (2020).

Izložba u galeriji “Novembar” na adresi Kursulina 22 trajaće do 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.