U trendu

Izložba „Osmi kilometar” iz Venecije stigla u Muzej Jugoslavije

BEOGRAD – Izložba „Osmi kilometar”, koja je premijerno prikazana u Paviljonu Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji ove godine, od sada može da se poseti u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Autori su arhitekti okupljeni oko platforme “Moderni u Beogradu”, a njihovo vođenje kroz postavku biće održano u nedelju, 12. decembra u 13 časova, u zgradi Muzeja 25. maj.

Ideja da se izložba „Osmi kilometar” predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz želje da se domaćoj publici učini dostupnim rad koji je uspešno predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji.

Ova postavka o rudarskom gradu Boru u direktnoj je vezi sa jednim od pet industrijskih lokaliteta zastupljenih na tek otvorenoj izložbi „O fabrikama i radnicima”, koja se bavi industrijskim nasleđem na prostoru Srbije.

Autori izložbe su istakli da u svakodnevnom govoru stanovnici Bora iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao polaznu tačku – ‘nulti kilometar’ ili ‘smak sveta’.

“Sistem orjentacije stanovnika analogan je načinu planiranja i izgradnje samog grada kroz sedam gradskih kilometara. U tom smislu, „osmi kilometar” predstavlja kvalitativno novi sloj grada i sugeriše pravce njegovog budućeg razvoja nezavisno od rudarske industrije”, rekli su autori postavke.

Sama izložba i istraživanje razmatraju budućnost ovog odnosa kroz temu „osmog kilometra”, koji uvodi poremećaj u poredak postojećih sedam gradskih zona – sedam gradskih kilometara.

Svaki od tih sedam kilometara istražen je kroz studije arhivske građe i kroz projekat teme koja je specifična za određeno područje i kilometar grada.

Odgovarajuće teme su: industrija, prostorno planiranje, prostori kulture, stambeni standard, kultura svakodnevnog života, ekologija, i demografija.
Platformu Moderni u Beogradu (MuBGD) čine: Iva Bekić, Petar Cigić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Irena Gajić, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Snežana Zlatković, dok su saradnici na izložbi bili: Katarina Đorđević, Stefan Đorđević i Dragan Stojmenović.

„Osmi kilometar” otvoren je u zgradi Muzeja 25. maj, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, do 15. februara 2022. godine.

Platforma “Moderni u Beogradu” je osnovana u Beogradu 2018. godine i okuplja grupu arhitekata sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.

Realizovali su više samostalnih izložbi tokom 2019. godine za koje im je dodeljena Nagrada „Ranko Radović” (2020) u kategoriji televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar