U trendu

Izložba „Paket aranžman na bis“ otvorena na Trgu Republike

BEOGRAD – Na beogradskom Trgu Republike danas je otvorena izložba „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021) na bis“ kao nastavak uspešne izložbe već otvorene tokom proleća na Kalemegdanu, ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Otvaranju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović koji je istakao značaj Novog talasa nastalog u Beogradu pre 40 godina.

„Mnogo je mladih ljudi tada bilo pokrenuto albumom ‘Paket aranžman’, da bi kasnije ostavili neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu“, podsetio je Mladenović i dodao da se nada da će beograd jednog dana dobiti muzej rokenrola.

Projekat je realizovan u organizaciji Grada Beograda i Omladinskog pozorišta „Dadov“.

Zorica Kojić, jedna od autora izložbe je istakla da joj je puno srce što je tadašnji muzički andergraund sada predstavljen u centru Beograda, gde mu je i mesto.

Dragan Ambrozić, koautor izložbe istakao je da je prelomni trenutak podrška institucija da nekadašnja alternativa postane deo opšte kulture i zahvalio se Gradu Beogradu i OP „Dadov“.

Frontmen sastava „Električni orgazam” Srđan Gojković Gile, kao jedan od najznačajnijih predstavnika Novog talasa podsetio se na stvaranje „Paket aranžmana“.

„Tada smo bili nadobudni klinci i naravno da nismo mogli da se dogovorimo oko imena albuma. Takođe, svaki od ova tri benda – ‘Šarlo akrobata’, ‘Idoli’ i ‘Električni orgazam’ je želeo samostalni album. Ispostavilo se da je ponekad ipak dobro napraviti kompromis, a ‘Paket aranžman’ je to bio“, istakao je Gojković.

Rokenrol izložba obuhvata period razvoja muzičke scene u Beogradu od jeseni 1980. do leta 1981. godine.

Autori fotografija su istaknuti umetnici ove oblasti – Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i Branislav Brajan Rašić, a sama izložba će na Trgu Republike biti otvorena narednih sedam dana, do 27. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar