U trendu

Izložba plakata popularnih filmova iz doba Jugoslavije (FOTO/VIDEO)

Izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979” , koja je otvorena u Dvorani Kulturnog centra Beograda, donosi plakate nekih od najpopularnijih filmova bivše Jugoslavije.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istakao je da izložba predstavlja mnogo više od same izložbe filmskih plakata, neki od njih su umetnički vredni, a neki bi i u današnje vreme mogli da se smatraju hrabrim rešenjima.

„Ovi plakati su obeležili jedno vreme, jednu kinematografiju i oni predstavljaju deo naše kulturne baštine. Filmski centar Srbije, odnosno njegovi zaposleni su dali sve od sebe da se ova izložba desi. Znamo koliki je uspeh imala prethodna izložba koja je pokrivala period od 1947. do 1970. Nadamo se da će i ova izložba od 1970 do 1979. takodje imati isti odjek medju publikom kao i prethodna, jer ovo je odraz jednog vremena, odnosno podsećanje na jedno vreme, kako su ljudi tada razmišljali o plakatima koji su uvek prva slika koju vidimo od filma“, rekao je Matić.

Ovi plakati predstavljaju jedan trag vremena, ali istovremeno ukazuju na način komunikacije koji je prevazidjen, smatra Miroljub Veličkovic iz Filmskog centra Srbije.

Na izložbi su predstavljeni plakati koji su uradjeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo“, takodje u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna“.

Izložba je otvorena do 10. jula, a narednog proleća, kako je najavljeno, očekuje nas postavka plakata iz period 1980-89.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.