U trendu

Izložba „Polihromija u kamenu“ 11. juna u RTS Klubu

BEOGRAD – Doktorski umetnički projekat umetnice Tatjane Karavelić, izložba skulptura „Polihromija u kamenu“, biće predstavljen u petak, 11. juna, u RTS klubu, saopšteno je iz Radio Beograda.

Postavku čini preko 20 skulptura realizovanih u okviru četvorogodišnjih doktorskih studija iz oblasti primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (FPU).

Polihromija se u ovom umetničko-istraživačkom projektu temelji na višebojnim potencijalima unutar trodimenzionalne forme – putem sklapanja, spajanja i preklapanja različitih vrsta stena u posebne apstraktne skulptorske celine.

Kroz istoriju umetnosti, skulpture od kamena su se realizovale sistemom oduzimanja masa, dok se ovaj projekat koncentriše i na sistem dodavanja u materijalu, te ukazuje na važnost poznavanja materijala pri skulptorskom izražavanju.

Tatjana Karavelić, umetnica iz Užica, prvu samostalnu izložbu „Ciklusi“ realizovala je 2016. godine u Gradskoj galeriji Užice.

U svom radu autorka se pretežno bavi izvođenjem skulptura u kamenu za javne prostore eksterijera i enterijera i osmislila je oko 17 skulptorskih rešenja, reljefa, spomenika, portreta u Srbiji i okolini.

Izlagala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji i učestvovala na značajnim međunarodnim simpozijumima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.