U trendu

Izložba „Povratak: priča koja traje“ od 5. septembra u MPU

BEOGRAD – Izložba „Povratak: priča koja traje“ biće otvorena 5. septembra u Muzeju primenjene umetnosti, povodom obeležavanja godišnjice stradanja civilnog stanovništva, a pre svega dece u Drugom svetskom ratu na teritoriji okupirane Jugoslavije, kao i 80. godišnjice nemačko-hrvatske ofanzive na područje Kozare i Potkozarja u leto 1942. godine, najavili su organizatori.

Autorka izložbe je istoričarka doktorand Jasmina Tutunović-Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida i rukovodilac Grupe za čuvanje, pristup fondovima, stručnu obradu građe i digitalizaciju.

Autor postavke je dr um Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

Projekat sadrži i dvojezičnu publikaciju, srpsko-engleski katalog izložbe, a pripremom za štampu publikacije rukovodila je Aleksandra Mišić, kustoskinja i izvršna urednica izdavačke delatnosti takođe Muzeja žrtava genocida.

Realizaciju projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida i njen upravitelj g. Stanko Debeljaković.

Završetak Drugog svetskog rata i oružanih sukoba u Jugoslaviji otvorio je mnoga pitanja položaja dece u novom političkom i društvenom uređenju, posebno položaja ratne siročadi, navode iz organizacije događaja.

Tokom postojanja Nezavisne Države Hrvatske deca su delila sudbinu svojih porodica i stradala su u pojedinačnim i masovnim ubistvima, u logorima, na brojnim stratištima.

Od oktobra 1941. godine, posredstvom akcije Diane Budisavljević i raznih humanih ljudi, iz jasenovačkih logora je spaseno nekoliko hiljada srpske dece koja su od leta 1942. godine bila smeštena u prihvatilištima, u bolničkim ustanovama, kao i u porodicama koje su ih usvojile.

Zahvaljujući predanosti Marina Zurla, novinara zagrebačkog nedeljnika “Arena”, koji je 1963. godine pokrenuo akciju “Arena traži vaše najmilije” i njegovim saradnicima poput Dragoja Lukića, neki od preživelih mališana uspeli su da pronađu put do svoje prirodne porodice i roditeljskog doma.

Njihovim zalaganjem, a po želji autora, vajara Toneta Svetine, podignut je u Gornjim Podgradcima spomenik Ranjena ptica.

Izrađen od trofejnog oružja, u obliku ptice sa levim slomljenim krilom, spomenik je posvećen svoj deci koja se iz rata nisu vratila svojim kućama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.