U trendu

Izložba “Putevima bajki” od večeras u Biblioteci grada

BEOGRAD – Međunarodna kolektivna izložba “Putevima bajki” organizacije „Bibiana“ iz Bratislave večeras je otvorena u Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda, gde može da se pogleda do 16. septembra.

Na izložbi je predstavljeno 28 najboljih ilustracija dela za decu autora iz čitavog sveta, dobitnika Grand prix BIB za ilustraciju od 1967-2021. godine.

Izložbu je otvorio Boris Konček iz ambasade Slovačke u Beogradu, koji je rekao da „putovanje kroz fantazije i bajke jeste deo odrastanja, detinjstva i porodične harmonije“, te da ilustracije nisu samo ukras u knjigama, već veoma značajan segment koji ima ulogu da zadivi publiku.

„Odrastati uz knjigu danas je veoma važno za decu“, istakao je Konček.

On je naveo da Slovačka ima fantastične priče za decu kao i sjajne ilustracije na čemu su kao država veoma ponosni i veliko mu je zadovoljstvo što se ovaj projekat izložbe otvara upravo u Beogradu.

Konček je obraćanje završioo citatom Alberta Ajnštajna: „Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako hoćete da budu još više pametna, samo im čitajte još bajki“.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, rekla je da je za decu najvažnije da podstiču svoju maštu kroz bajke, t da je dragoceno da steknu naviku kao mali da čitaju knjige.

„Na taj način, kroz svet književnosti i likovne kulture, uspostavlja se jaka komunikacija sa decom“, ocenila je Ninkov.

Viera Anoškinova, šef Bijenala ilustracije u Bratislavi, otkrila je motive za osnivanje organizacije „Bibiana“ u Bratislavi.

„Sigurno se svako seća svoje prve slikovnice u životu koju je dobio, čitao pred spavanje i čuvao ispod jastuka. Svaka odrasla osoba verovatno poželi ponekad da se vrati u to ušuskano, bezbrižno detinjstvo. Možda smo i mi to poželeli i taj osećaj nas je podstakao da osnujemo „Bibianu“, objasnila je slovačka umetnica.

Pavel Babka, osnivač Fondacije „Babka“ u Kovačici, posvećene očuvanju slovačke naivne umetnosti i kulture, podsetio je da se prva izložba „Bibiane“ odigrala upravo u Srbiji pre ravno 13 godina, a da su na Beogradskom sajmu knjiga tada predstavili svoje knjige ispred ove internacionalne umetničke kuće za decu.

On je otkrio da Slovačka repubika svake godine ulaže million evra za projekte „Bibiane“, te da prema konceptu i pravilima na konkursima, deca mogu da budu žiri, ali i da učestvuju kao autori, da ilustruju radove.

Babka je inače inicijator nove izložbe i dugogodišnji saradnik „Bibiane“.

Profesor Vladimir Valent obratio se posetiocima na slovačkom i srpskom jeziku navodeći da se ovim projektom jača prijateljstvo dva naroda i ističe multinacionalnost i multikulturalnost autora ilustracija, što, smatra, čini život veoma lepim.

„Želim vam da uživate u ovim delima gde ima i akademskih slikara i nadam se da će biti još ovakvih izložbi i novih autora“, poručio je Valent.

Izložba „Putevima bajki“ pruža uvid u umetničke tokove, autohtone stilove i karakter ove specifične umetnosti tokom prethodnih pet decenija.
Tematsko bogatstvo i angažovano kreativno razmišljanje, nevezano za period nastanka ilustracije, zajednički je imenitelj radova koji podsećaju većim delom na buduće table devete umetnosti – stripa i kad su u boji i u crno-beloj tehnici, ili na tek započete animirane serijale, veoma atraktivno za najmlađe.

Na izložbi se mogu videti maštoviti i čudesni univerzumi umetnika iz Slovačke, Češke republike, Japana, Nemačke, Italije, Francuske, Irana, Belorusije (tadašnji ŠSR), Poljske, Velike Britanije, Južne Koreje, Španije, Švajcarske, Ujedinjenog kraljevstva, Skandinavije – Danske, Holandije, Švedske, Finske.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Slovačke u Beogradu i ambasadora Fedora Rosoha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.