U trendu

Izlozba „Rađanje sa predumišljajem“ od veceras u KvArt BW

BEOGRAD – Izložba slika „Rađanje sa predumišljajem“ umetnika Stefana Stevanovića biće otvorena večeras u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija, najavili su organizatori.

„Rađanje sa predumišljajem“ je peta u nizu izložba kustoskog projekta „Perspektiva 22“, koja predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i nastavak je godišnjeg izložbenog programa galerije Štab i KvArt BW.

Ova izložba predstaviće radove umetnika Stefana Stevanovića iz Kragujevca, čime se doprinosi umrežavanju, razmeni sadržaja i iskustava i otvorenosti prema umetnicima iz cele Srbije i regiona, koju pruža savremena umetničko-galerijska praksa.

„Autor je inspirisan ekspresionističkim shvatanjem slike, sa jakim crnim konturama i neulepšanim motivima, međutim, u njegovom radu uočljiv je i nadrealistički trag onostranih utvara koje vrebaju negde u pozadini našeg uma i ega opterećenog kontrolom. Slike Stefana Stevanovića prezentuju tamne, groteskne kreature čoveku koji je istreniran društvenim normama koje teže da ga obuzdaju i zauzdaju nepredvidljivu životinju u njemu. Bizarna stvorenja na Stevanovićevim slikama ne obraćaju se onome što posmatrač želi da pokaže, već onome što krije“, kaže istoričarka umetnosti Smiljka Čabraja u tekstu kataloga izložbe.

Stefan Stevanović je rođen 1994. godine.

Osnovne studije slikarstva je završio 2017. godine na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Petra Đuze.

Master studije slikarstva završio je 2018. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Radomira Kneževića.

Iza sebe ima sedam samostalnih i preko trideset kolektivnih izložbi.

Nagrađivan je šest puta za svoj likovni rad i bio je učesnik na brojnim umetničkim projektima. Izveo nekoliko murala na javnim površinama u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Čačku, Beogradu i Gornjem Milanovcu.

Izložbu „Rađanje sa predumišljajem“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 15. avgusta 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakogdana od 11 do 19 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar