U trendu

Izložba „Reči su u vazduhu“ otvorena u Galeriji Kuće Legata

BEOGRAD : Izložba pod nazivom „Reči su u vazduhu“ autorke Vesne Božović otvorena je večeras u Galeriji Kuće legata u Beogradu pred velikim brojem posetilaca.

Posebna i neobična postavka umesto skulptura i slika publici prikazuje reči po izboru 12 poznatih ličnosti koje vole igru i umetnost.

Te poznate osobe su Princeza Jelisaveta Karađorđević, glumci Vuk Kostić i Ljubomir Bulajić, pevačica i glumica Olivera Katarina, glumica i rediteljka i Mirjana Karanović, modni dizajner Danka Karović, sportista Dušan Mandić, TV voditelj i stručnjak za marketing Ivan Stanković, pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica, pesnik i pisac za decu Ljubivoje Ršumović, sportista Milica Mandić, fudbalski trener Saša Ilić.

Otvaranju, koje je proteklo bez zvaničnog govora prisustvovale su tri od 12 poznatih ličnosti koje odabrale reči.

Princeza Jelisaveta Karađorđević izabrala je reč „inspiracija“ i jedino je ona bila prisutna i sa svojom fotografijom iz mlađih dana iznad te reči.

Milica Mandić, reprezentativka, sportistkinja borilačkih veština – tekvando, izabrala je reč „posvećenost“ koja je istaknuta na zidu, kao njen životni moto, dok je Ivan Stanković odabrao reč „Kakodalogija“. On je, inače, već dve godine autor i voditelj emisije „Šta sam tebi i ko sam sebi“ na televiziji K1.

Njih troje su međusobno razgovarali i razmenjivali utiske o neobičnoj, donekle avangardnoj izložbi, u čijem fokusu se nalaze istaknute reči i rečenice, zalepljene na zidove i uokvirene različitim bojama, a kasnije su dolazile i druge ličnosti – učesnici.

Kuća legata i kolektiv “Art centrala” zajednički su producenti ove nove konceptualne izložbe, dok je kustos projekta profesor Fakulteta likovnih umetnosti Nikola Šuica, a autorka koncepta Vesna Božović.

Modna dizajnerka Danka Karović odabrala je reč “Svetlost” na žutoj podlozi, koja označava Sunce, i nalazi se u najviše osvetljenoj prostoriji Kuće legata.

Ivan Medenica je zapisao čuvenu rečenicu koju izgovara junak Hamlet u istoimenoj drami Vilijama Šekspira “Biti spreman, to je sve”.

Vuk Kostić je zapisao “Život, ljubav, more” kao tri osnovna postulata po kojima se vodi, njegov kolega glumac Ljubomir Bulajić je utisnuo mističnu reč “Eoeojojo”, Saša Ilić je predstavljen rečima “Istrajnost, lojalnost, tata”, Mirjana Karanović kaže samo “Sloboda”, a Olivera Katarina smatra da je najvažnije – “Dostojanstvo”.

Ljubivoje Ršumović se predstavio kroz stih “Ne postoji druga sila, pesma me je izmislila”, dok je uspešni vaterpolista Dušan Mandić jedini ispisao čitavu rečenicu kao samopouzdanje na takmičenjima: “Ima Boga, Bog sve vidi, protiv sudija, protiv svih, mi smo najbolji, mi smo najjači, idemo u finale”.

U prijatnom ambijentu otmene zgrade Kuće legata iz 19. veka, koja je proglašena za spomenik kulture, ova izložba će biti otvorena do 14. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.