U trendu

Izložba „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ u Parizu

BEOGRAD – Izložba „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“, kojom Galerija Matice srpske obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, biće otvorena 17. maja u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Francuskoj publici biće predstavljen deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole“ na Mornparnasu 1927. godine.

Pored pripremnih skica za stub, sa predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana, koji je tridesetih godina bio centar umetničkog života Pariza, replika stupca, kao i izbor Šumanovićevih slika iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Autorka izložbe i direktorka Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski je, na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja, rekla da su istoimenu izložbu organizovali 2013. godine u Galeriji, kada su u privatnom vlasništvu otkrili skice za stub pariskog lokala i pomislili da su pronašli dokaz za „tajnu pod kupolom“, odnosno Šumanovićevo učešće u grupi od 27 umetnika koji su radili na uređenju kafea „La Coupole“.

„Sada smo odlučili da francuskoj publici prikažemo i 12 dela iz Galerije Matice srpske i time pokažemo kako su francuska umetnost i Pariz uticali na stvaralastsvo Save Šumanovića koji je u više navrata boravio u Parizu“, objasnila je Palkovljević Bugarski.

Izabrana dela ukazuju na tematska i stilska opredeljenja Šumanovića i njegov razvojni put od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu 1920/1921, od 1925. do 1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930.

Sastavni deo izložbe biće i film „Četiri karijatide“ Igora Antića, koji živi i radi u Parizu, a on je svoj video rad zasnovao na predstavama za stub, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva.

Film, kako je objašnjeno na konferenciji za novinare, nastoji da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića, nastalih u ovim sredinama, predstavi slikarev umetnički svet, a muziku je radila Aleksandra Vrebalov.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean istakla je da projekti poput ovog na najbolji način pokazuju veze između Francuske i Srbije tokom 20. veka, kao i aktuelne.

Ona skrenula pažnju da je tokom 2018. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu realizovano 38 projekata (devet izložbi, sedam pozorišnih predstava, osam tribina, 12 muzičkih događa i dva filmska programa) i da im je težnja da privuku francusku publiku i Francuzima i njihovim gostima predstave srpsku kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.