U trendu

IzloĹžba savremenih srpskih umetnica otvorena u Bronksu

VAĹ INGTON – U galeriji Umetnickog centra Bronks River (BRAC) otvorena je izloĹžba dela 11 umetnica iz Srbije nazvana „Among Women“ (Među Ĺženama) – Savremena umetnost iz Srbije.

Kustoskinja izložbe je Amerikanka srpskog porekla Rejčel Klipa a postavka se u njujoršku opštinu Bronks preselila iz Pitsburga, gde se mogla videti od sredine septembra do sredine januara, javio je Glas Amerike.
Odlagana godinu i po zbog pandemije, izloĹžba „Among Women“ predstavila je američkoj publici radove savremenih srpskih umetnica koje fizički nisu mogle da prisustvuju otvaranju.

Radovi koje je izabrala kustoskinja govorili su posetiocima o postojanju jedne Ĺžive, dinamične i raznovrsne scene na kojoj umetnice promiĹĄljaju o temama koje su vezane za specifični druĹĄtveni trenutak i lokaciju – Beograd – ali se ujedno bave i univerzalnim temama izbegliĹĄtva, Ĺženskog statusa, druĹĄtvene tranzicije i uniĹĄtenja prirode.

Autorke izloženih radova su Šejma Fere, Bojana S. Knežević, Marina Marković, Tijana Radenković, Simonida Rajčević, Vahida Ramujkić, Milica Ružičić, Maja Simić, Nina Todorović, Anica Vučetić i Gordana Žikić.

Njihov raspon godina je od 29 do 60, a većina pripada generaciji koja je sada u svojim 40-tim godinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.