U trendu

Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“

BEOGRAD – Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“ otvorena je večeras u Galeriji Radio-televizije Srbije

Izložba u organizaciji RTS-a i Medija centra „Odbrana“ predstavlja izbor slika i skulptura otkupljenih sa šest izložbi „Narodnooslobodilačka borba u delima likovnih umetnika Jugoslavije” koje su održane od 1961. do 1985. godine.

Viša kustoskinja i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević rekla je da su izložena 24 dela izbor iz kolekcije koja se trajno čuva u njihovom fundusu.

Knežević je istakla da je jako bitno da dela iz fundusa Galerije vojske „budu plasirana kroz ovakve izložbe da bi bila dostupna javnosti“.

Među izloženim delima su slike „Krvava Kozara“ (1961) Branka Miljuša, „Vojnička varijanta“ (1971) Miće Popovića i „Ustanak“ (1966) Petra Lubarde i „Kozaračka karijatida I“ (1970) Mersada Berbera.

Reditelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević rekao je da je očekivao da će videti više radova umetnika koji su učestvovali u revoluciji, a bili su slikari za vreme nje i posle.

Naveo je da su izloženi radovi „ljudi koji su prva generacija nastala posle revolucije i izložbu treba shvatiti kao njihovo sećanje na one koji su bili umetnički predstavnici naše revolucije“.

Kadijević je primetio da dela inspirisana revolucijom 1941-45. više ne treba gledati kao vrstu propagandnog materijala jedne utopijske ideologije, već da „sada treba da se sećamo mitologije te umetnosti koja je u sebi imala jedan podsticaj u ideološkom i političkom impulsu, u inspiraciji vezanoj za jednu sliku nove i drugačije realnosti“.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar