Izložba Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije

BEOGRAD – U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu danas je otvorena izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“, koju čini izbor od 43 dela otkupljenih od 1961. do 1985. godine sa izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“, koja se trajno čuvaju u fundusu Galerije Doma.

Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je jedan od autora kataloga „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“ štampanom za poslednju, šestu izložbu 1985. godine, naglasio je da je tada imao malu moralnu dilemu da li to da prihvati, jer je njegov otac bio patriota, ali kraljev oficir. Prihvatio je, kako je dodao, jer je ustanovljenje ove izložbe bilo poziv na patriotizam.

„Smatram da treba ponovo da negujemo patriotizam, a to se može raditi na razne načine. Suština je da se svest menja, da se shvati da bez pravog patriotizma nema budućnosti jednom narodu, jednoj državi“, istakao je Kusovac.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Kusovac je dodao da revolucija donosi patriotska rešenja bez obzira na kojoj je neko strani, ali je otadžbina iznad svega.

„O tome svedoči i ova izložba. Neki slikari koji se sigurno ne bi našli pod strogim izborom na izložbi, ovde jesu, jer je one koji su birali umetnička dela zanimala likovna umetnost. I podržavanje likovne umetnosti. To se vidi na ovoj izložbi bolje nego igde“, rekao je istoričar umetnosti.

Potpukovnica Biljana Pašić, koja se prisutnima obratila u ime Medija centra „Odbrana“, rekla je da su od početka rada Galerije Doma JNA 1953. godine, organizovane brojne tematske izložbe jugoslovenskih umetnika posvećene revoluciji i NOB-u.

Prva je organizovana pod krovom ove ustanove 1961. godine, a uspeh koji je postigla bio je podsticaj da izložba dobije trajni karakter u vidu manifestacije „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“, koja se održavala svake pete godine.

„Ostaje nam samo da sa ove vremenske distance uvidimo da je manifestacija iznedrila najtrajnija i istinski vredna umetnička ostvarenja na temu NOB-a i revolucije koja danas čine našu umetničku baštinu, bitnu za razumevanje razvoja jugoslovenske umetnosti u prvim decenijama nakon oslobođenja“, istakla je Pašić.

Tokom godina na izložbi su učestvovali poznati umetnici, među kojima su i Đorđe Andrejević Kun, Danica Antić, Jovan Bijelić, Milo Milunović, Milan Cmelić, Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Cvetko Lainović, Boža Ilić, Petar Lubarda, Nikola Martinoski, Angelina Gatalica, Oto Logo, Miloš Gvozdenović, Milan Konjović, Milić Stanković – Milić od Mačve, Petar Omčikus, Voja Stanić, Mića Popović, Mersad Berber, Emir Dragulj, Halil Tikveša i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.