U trendu

Izložba „Sloboda i nasilje“, Muzej Krolikarnija, Varšava

U petak, 26.01.2001, je u varšavskoj galeriji Krolikarnija (Odeljenje za savremenu umetnost poljskog Narodnog muzeja) otvorena velika izložba umetnika iz zemalja bivše Jugoslavije, pod nazivom „Sloboda i nasilje„. Izložbu je organizovao Kulturni centar Zamak Ujazdovski, a glavni kustos bila je Ana Rakovska koja je pozvala selektore iz svake zemlje da izaberu umetnike. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom poljskog Ministarstva spoljnih poslova i trajaće do 28. februara 2001.

Poljski organizatori su u obaveštenju za javnost na sledeći način opisali koncept izložbe:

    „Radovi na izložbi reflektuju dramatična vremena koja su obeležila čitav ovaj region. Međutim, naslov ne referiše samo na ovu specifičnu istorijsku situaciju. Izložba reflektuje nasilje u opštijem smislu, nasilje kao pretnju svakom pojedincu, nasilje stereotipa, konvencija, lažnih istina, klišea, i čitavu tamnu stranu koja preti da se pretvori u model razumevanja svetskih događaja za nekoga ko stoji sa strane.“

Izložbu je pratila serija razgovora na temu umetnosti i medija u ex-jugoslovenskom prostoru na kojima su učestvovali i poljski novinari, kritičari, kustosi i poznavaoci prilika u ovom regionu. Izložba je deo većeg projekta predstavljanja ex-jugoslovenskih kultura u Poljskoj, tako da je na dan otvaranja izložbe u Varšavi održan koncert i beogradskog sastava „Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“.

Organizaciju ove izložbe je sa jugoslovenske strane pomogao Centar za savremenu umetnost – Beograd.

Umetnici:

  • Bosna i Hercegovina: Maja Bajević, Šejla Kamerić, Alma Suljević (selektor: Dunja Blažević)
  • Hrvatska: Sanja Iveković, Renata Poljak, Tomo Savić-Gecan, Slaven Tolj (selektori: Jadranka Winterhalter i Janka Vukmir)
  • Makedonija: Robert Jankulovski, Milčo Mančevski, Žaneta Vangeli (selektor: Nikola Pisarev)
  • Slovenija: Rene Rusjan (selektor: Bojana Piškur)
  • Jugoslavija: Biljana Đurđević /rad na slici/, Zdravko Joksimović, Vesna Pavlović (selektori: Branislava Anđelković i Branislav Dimitrijević).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar