U trendu

Izložba strip autora Borisa Stanića u Pančevu

PANČEVO – Izložba strip autora Borisa Stanića „Daća i drugi radovi“ biće otvorena 4. septembra u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu.

Reč je o prvoj samostalnoj produkciji ove agencije, koja se specijalizovala za odnose sa javnošću u oblasti umetnosti i kulture.

KomunikArt je takođe bio jedan od potpisnika francusko-srpskog sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa, u okviru nedavne posete francuskog predsednika Emauela Makrona Srbiji.

Boris Stanić će na izložbi u KomunikArtu predstaviti svoj upravo završeni strip „Daća“ o starom Banatu, nastao po motivima pripovetke Milete Jakšića.

Za ovog autora Banat je mesto „lične, intimne mitologije, nastalo mešanjem predstava iz priča o precima s mamine strane, Banaćanima, sećanjima na odrastanje u Margiti, i arhetipskih vizija iz filma Saše Petrovića „Biće skoro propast sveta““.

O stripu „Daća“ Stanić kaže da je nastao iz želje da materijalizuje svoje slojeve svesti.

„Pripovetka Milete Jakšića, našeg pomalo zaboravljenog pisca čiji su jezik i poetika bliski mojim, bila je upravo osnova za kojom sam tragao, budući da ovaj put nisam hteo sam da pišem scenario, već da uradim strip prema nekom postojećem narativu“, kazao je Stanić.

Autor će pored stripa izložiti i svoje crteže koji predstavljaju nekoliko različitih celina.

Takođe, on će po prvi put predstaviti i svoje pesme, u štampanom formatu.

„One su do sada bile poetske i stilske vežbe. Nastajale su iz želje da samog sebe zabavim, sebi dam oduška, ili da produbim svoju umetničku osetljivost. Međutim, one sada postaju autonomna forma, koju nameravam i dalje da razvijam“, najavljuje Stanić.

Izložba će biti otvorena od 4 septembra do 19. oktobra 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar