U trendu

IzloĹžba „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“

BEOGRAD – IzloĹžba „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“ biće otvorena 20. septembra u Etnografskom muzeju u Beogradu, čime će ta ustanova kulture obeleĹžiti 117 godina samostalnog rada.

Brižljivo odabranom postavkom Etnografski muzej kreira priču o svom identitetu kao jedinstvu različitosti predstavljenih u dva paralelna toka: razvoj života (kroz opipljiva umeća) i progres misli (kroz nematerijalnu baštinu), s idejom da se prikažu mnogi identiteti naših predaka u kojima se može prepoznati savremeni čovek.

U skladu sa trendovima savremene muzeologije i nauke o baĹĄtini, koje su pre svega okrenute zajednici i participativnom pristupu, koncept i sadrĹžaj izloĹžbe „To smo mi“ autori vide kao odgovor na pitanje ĹĄta Etnografski muzej predstavlja u domaćoj sredini.

Cilj je izložiti i interpretirati ne samo manje poznate i retko izlagane predmete koje ova ustanova baštini i čuva u depou već i muzealizovati i na taj način sprečiti nestajanje nematerijalnog nasleđa, poput jezika i izraza koji se gube, običaja i verovanja koja odumiru.

Izložba, kako ističu njeni autori, pokazuje istorijski buran, zanimljiv, kulturno raznolik, ponekad i težak put koji je Etnografski muzej prošao.

„Koncept naĹĄeg savremenog određenja ili samoodređenja, odnosno onoga ĹĄto jesmo, ĹĄto nas čini i karakteriĹĄe, a ĹĄto je u antropoloĹĄkoj literaturi poznato kroz odrednice „this is who I am“, tj. „that’s us“ čini vizuelnu okosnicu izloĹžbe“, stoji u saopĹĄtenju muzeja.

Tu tanku nit kojom se pravi veza između minulog i sadaĹĄnjeg, između nostalgije i prepoznavanja, biće prikazana fotografijama ljudi „na radnim zadacima“ koji gledaju u objektiv, često posebno obučeni za tu priliku.

Autori izloĹžbe su muzejski savetnici DuĹĄica Ĺ˝ivković, dr MiloĹĄ Matić, dr Marko Stojanović i Jelena TeĹĄić-Vuletić, a u okviru obeleĹžavanja Dana Etnografskog muzeja biće dodeljena i nagrada „Borivoje Drobnjaković“ za Ĺživotno delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.