U trendu

Izložba učenika škole za dizajn „Bogdan Šuput“

NOVI SAD – U okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a u sklopu projekta „Muzej mladih“, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 8. avgusta biće svečano otvorena izložba učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, pod nazivom „Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“.

Kroz projekat „Muzej mladih“ podržanom od strane Fondacije „Novi Sad 2021“, u saradnji sa partnerima Teatrom mladih „Mišolovka“, Udruženjem građana „Umivanje“ i Školom za dizajn „Bogdan Šuput“, prošlo je preko sto srednjoškolaca iz Novog Sada i Zone 021 (Opština Irig), koji su se na pozorišnim, filmskim, izložbenim kreativnim radionicama upoznavali sa bogatom istorijom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i kulturom Novog Sada.

Na izložbi u Spomen-zbirci biće prikazano tridesetak radova polaznika smerova likovni tehničar i dizajn grafike (od prvog do trećeg razreda), inspisiranih pričom o umetnicima iz kolekcije i njihovim delima.

Sama postavka u vidu „muzejskog kovčega“ osmišljena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke, učenika i dizajnerke postavke Aleksandrom Rešnjak Pešić, s idejom aktivnijeg uključivanja mladih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

Saradnja Spomen-zbirke i institucije obrazovanja kao što je Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ od izuzetnog je značaja kada je reč o negovanju mlade publike i razvijanju njihove svesti o kulturnom nasleđu Novog Sada.

Mladima je kroz učešće u različitim programima, poput druženja sa Milanom Isakovićem, naslednikom Pavla Beljanskog ili slikanja mrtve prirode po uzoru na veliku umetnicu Ljubicu Cucu Sokić, bilo omogućeno da iz sasvim drugog ugla spoznaju darodavca Pavla Beljanskog, njegovu kolekciju i vreme u kojem je predstavljena javnosti, davne 1961. godine, ističu iz Spomen-zbirke.

Autorke izložbe su Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati iz Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.