U trendu

Izložba “Unmuting” A. Ilić od 1. februara u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Izložba autorke Aleksandre Ilić pod nazivom “Unmuting” biće otvorena u ponedeljak, 1. februara, od 12 sati u Salonu Savremene galerije Zrenjanin, a trajaće do 25. februara, najavili su organizatori.

Umetnica od 2018. godine radi na seriji radova “Mute”, a sam pojam, naziv označava voljno ili nevoljno odsustvo glasa ili govora (u medicini), kao i šire odsustvo samog zvuka („mute“ kao dugme za gašenje zvuka na električnim uređajima).

Simbolično, za umetnicu, „mute“ je stvarnost pojedinca u preglasnom modernom dobu i taj fenomen masovne komunikacije jeste pokretač ove serije radova.

Radovi su kreirani uglavnom u formi kolaža, dok je osnovni materijal pesak koji imitira teksturu maltera i tako daje izgled fasade, koju umetnica poistovećuje sa tokom misli i pažnje savremenog čoveka- veliki broj slika, rečenica, fragmentisanih informacija.

Projekat “Unmuting” je sledeći korak u tom procesu, lagano ukidanje tišine i podizanja glasa, a nova izložba sadrži, pored radova iz serije „Mute“, i nove postavke koje se od monologa okreću ka dijalogu.

Aleksandra Ilić je rođena u Beogradu 1987. godine, gde i danas živi i radi, a završila je dva fakulteta: osnovne akademske studije na Ekonomskom fakultetu Subotica (odeljenje u Novom Sadu, smer Marketing, 2010) i Akademiju umetnosti u Novom Sadu (smer Slikarstvo), na kojoj je diplomirala sa prvom samostalnom izložbom naziva „Izložba“ (2014).

Master akademske studije na smeru Slikarstvo završava na istoj akademiji sa postavkom „Natron“ (2015), a rad iz te serije nagrađen je trećom nagradom “Niš Art Fondacije” 2016.
Od završetka studija aktivno se bavi samostalnom umetničkom praksom i do sada je realizovala 11 samostalnih izložbi po Srbiji (Sopot, Novi Sad, Zrenjanin, Vranje, Niš, Beograd).

Takođe imala je više od 15 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Cite internationale des arts u Parizu, u Novom Sadu – Savremena galerija Vojvodine, Kulturni centar NS, Fabrika, kao i u Beogradu – Galerija Kuće legata, UK Stari grad (Parobrod) i – Savremena galerija u Zrenjaninu.

Umetnica se u svojim delima izražava u formi crteža, slike i prostorne instalacije.

Istražujući mnoge materijale (karton, drvo, metal, pesak), a koristeći lični simbolizam i „estetiku fasade“ (jezik Street art-a), autorka u radu preispituje različite socijalne fenomene kroz isticanje značaja introspekcije i intimnog pozicioniranja naspram istih.

Od 2020. godine nosilac je statusa samostalnog umetnika i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.