U trendu

Izložba „Vek i po srpske glume“ prvi put van Beograda

TRSTENIK – U Likovnom salonu u Trsteniku otvorena je izložba „Vek i po srpske škole glume“.

Postavku je priredila Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koja je prvi put priređena u Jugoslovenskoj kinoteci povodom obeležavanja 150 godina od početka dramskog školovanja u Srbiji.

Izložba prvi put gostuje van Beograda, a otvorili su je profesionalna glumica iz Trstenika Andrea Ržaničanin i profesori sa FDU Pavle Lazić i Saša Sailović.

„Reč je o studijskom radu od dve godine. Nije bilo lako prikupiti sve te arhivske materijale, s obzirom da je dokumentacija uglavnom izgubljena. Oslonili smo se na privatne izvore i došli do jednog veoma uzbudljivog svedočanstva. Ovde su neki eksponati koji su pravo otkrovenje“, kaže Pavle Lazić, profesor na FDU za Tanjug.

Danilo Vuković, direktor Narodnog univerziteta u Trsteniku koji je i svečano otvorio izložbu, rekao je večeras za Tanjug da ona ima posebno veliki značaj, jer Trstenik prvi grad posle Beograda u kojem je prikazana.

„Posle velike premijere u Jugoslovenskoj kinoteci, FDU je izabrao naš Likovni salon da predstavi izložbu. Reč je o dokumentarnoj izložbi koja hronološki predstavlja arhivske snimke koji svedoče o školovanju glumaca kod nas“, rekao je Vuković.

Projekat „Vek i po srpske škole glume podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.