U trendu

Izložba „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića

BEOGRAD – Izložba „Velikanke srpske kulture“ Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić, biće otvorena sutra u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta, saopštili su organizatori.

Na postavci će biti predstavljeno 18 slavnih žena srpske istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi i celokupnoj istoriji uticale na razvoj srpske misli i društva.

Velikanke koje će biti predstavljene su: Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Ove žene „utirale su put novim generacijama slikarki, književnica, lekarki, naučnica, filozofkinja i borkinja za bolji socijalni položaj žena u profesionalnom životu“.

„Uvek patriotkinje, često su balansirale između borbe za lično ostvarenje i okova koje im je nametalo patrijarhalno društvo, još češće ostajale neshvaćene u borbi za ostvarivanje ličnih, umetničkih, socijalnih i životnih ciljeva“, ističu organizatori događaja.

Na izložbi će biti dostupan i veliki izbor ličnih predmeta ovih velikanki, poput violine Ljubice Marić, ličnih predmeta Milene Pavlović Barili, šešira Desanke Maksimović, i mnogih drugih dragocenosti.

Cilj projekta “Velikanke sprske kulture” jeste da se poveća vidljivost zsenskog kulturnog nasleđa koje je omogućilo da žene danas zauzimaju najveće položaje u kulturi i društvu.

„Njihova istrajnost, nepokolebljivost, snaga da se bave svojim pozivom bile su nesavladiva sila i plamen koji je menjao naše društvo, a u kome su same često sagorevale“, navode organizatori.

Tokom trajanja izložbe biće upriličena brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri inspirisane delima ovih poznatih Srpkinja.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar