U trendu

Izlozba „Veliki format“ majstora jugoslovenskog modernizma

BEOGRAD – Izložba „Veliki format“ otvorena je večeras u beogradskoj Arte galeriji, a u okviru projekta „Kolekcionar kao kustos i selektor“ i na njoj su predstavljeni radovi više od pedeset najznačajnijih umetnika koji su pretežno stvarali u drugoj polovini XX veka.

Radovi su iz više od četrdeset reprezentativnih privatnih kolekcija, a galerista i istoričar umetnosti Drago Rakočević kaže za Tanjug da je publika u prilici da vidi veliki format majstora jugoslovenskog modernizma.

„Posebno sam srećan što ovi vredni artefakti u veličini koja nije uobičajena za galerijske prostore presek izuzetnih dela jugoslovenskog modernizma predstavljaju neku vrstu povratka u izuzetan deo istorije umetnosti ovih prostora“, rekao je Rakočević.

Postavku čine dela istaknutih autora kao što su Milan Konjović, Petar Lubarda, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Mića Popović, Petar Omčikus, Damnjan, Bora Iljovski, Mrđan Bajić i Dušan Džamonja, autori koje ARTE galerija i inače zastupa u okviru svoje izložbene i prodajne prakse.

„Kolekcionar kao kustos i selektor“ je projekat čiji cilj je da afirmiše kolekcionarstvo, ukaže na znanje koje kolekcionari poseduju i unapredi odnos privatnog i javnog kulturnog nasleđa.

Projekat je posvećen kolekcionarima, ljudima sa istinskom ljubavlju i strašću prema umetnosti, koje ih ispunjavaju i zbog kojih traju, kao i njihovom naporu da sačuvaju ili prošire svoje zbirke.

Projekat je započet 2009. godine i do sada su realizovane četiri izložbe radova iz privatnih kolekcija, uključujući i aktuelnu, na kojoj je zajednički imenitelj za sve radove veliki format.

Radovi velikog formata predstavljaju specifičan slučaj u kolekcionarskoj praksi. Umetnička dela velikog formata najčešće su bila rezervisana za javne institucije, te je do njih nekada bilo i nemoguće doći, a kolekcionari koji uspeju da za svoju kolekciju pribave jedan monumentalni rad, suočavaju se sa problemima njegovog održavanja i odlaganja.

Samo mali broj kolekcionara uspeo je da se uzdigne i uz dodatne napore formira posebne prostore za izlaganje dela, omogućivši optimizaciju doživljaja sagledavanja i prikazivanja ovih umetnina.
Izložba je veoma kompleksna i sadrži veliki broj dela, te je postavljena na sve četiri lokacije Arte galerije u Beogradu: Kralja Milana 3, Andrićev venac 12, Andrićev venac 4 i Svetogorska 29.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.