U trendu

Izložbom o Beogradskoj školi stanovanja otvara se BINA

BEOGRAD – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA biće svečano otvorena 22. aprila u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“, najavili su danas organizatori.

Autorka izložbe je Tanja Damljanović Konli, uz ko-autorku Draganu Mecanov i saradnice Miu Stefanović, Tamaru Nikolić i Nevenu Ašković.

Program izložbe realizuje se u saradnji sa organizacijom Do.ko.mo.mo Srbija. Program BINA će otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica.

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje Bina biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina.

Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda: 60-te, 70-te i 80-te godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera.

Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe kaže da je Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960-80. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta.

„Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja“, kazala je Damjanović Konli.

Beogradska internacionalna nedelje arhitekture biće održana od 22. aprila do 22. maja u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme.

Svi programi BINA su besplatni.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.