U trendu

Izuzetne žene

Najpoznatija po romanu "Devojka sa bisernom minđušom", po kojem je snimljen istoimeni film, Trejsi Ševalije je 2009. godine objavila novi roman, "Izuzetna stvorenja", koji je dostupan i našoj publici. Premda nije dostigao lepotu i jednostavnost "Devojke sa bisernom minđušom", ovo je ipak zanatski korektan i zanimljiv roman o dve izuzetne žene.
Jedna od tih žena, Meri Aning, kao posebna je označena još kao beba, kada je preživela udar groma. Druga je Elizabet Filipot, usedelica. Početkom 19. veka, Elizabet se sa dve sestre iz Londona seli u Lajm, jeftino mestašce na obali mora. U porodici su bile četiri sestre i jedan brat; bilo je dovoljno novca za miraz jednoj sestri, a nakon što se brat oženio, preostale sestre, uključujući i Elizabet, poslate su u udaljeno mestašce, uz skromne prihode. Tu je Elizabet upoznala Meri, tada još uvek devojčicu, veoma sposobnu za nalaženje fosila kojih je tada na obalama Lajma bilo puno, ukoliko znate šta tražite i kako to da prepoznate – a Meri je to odlično znala.
Usedelica koja se zainteresovala za nalaženje fosila riba, sklopila je prijateljstvo sa čudnom devojčicom – čudnom, jer je najviše razmišljala o nalaženju fosila, ne o nalaženju budućeg muža. I uspevala je u nalaženju fosila: bila je prva koja je pronašla fosile nekih dinosaurusa, mada joj se, pošto je bila žensko, i uz to veoma siromašna, radničko dete, neko vreme dešavalo da zasluge za njene pronalaske na sebe preuzmu drugi.
"Izuzetna stvorenja" je, sa jedne strane, priča o dve žene koje su na obalama Lajma pronalazile fosile u vreme kada se takva zanimacija smatrala ekscentričnom i za muškarce, a za žene je bila potpuno apsurdna, bez obzira na to koliko one time doprinosile nauci. Bilo je tu i religijskih problema: naime, ako je Bog zaista stvorio svet u šest dana, i sva bića u njemu, kako to da su onda neka od tih bića izumrla – a očigledno jesu izumrla, kad se pojavljuju fosili stvorenja kakva danas više nigde ne postoje? Kako je jedan savršen tvorac mogao da dopusti da neka od njegovih stvorenja izumru? I, ovo je priča o prijateljstvu dve izuzetne žene, prijateljstvu koje je imalo i uspone i padove, bilo je tu i ženskog takmičarstva, ali se uprkos svemu održalo.
"Devojka sa bisernom minđušom" je bolja knjiga, ali to ne znači da su "Izuzetna stvorenja" slabo delo. Likovi su interesantni i uverljivi, priča složena, a pitanja i teme kojima se bavi ovaj roman su i ozbiljni i zanimljivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.