U trendu

Izuzetni koncerti klasične muzike do kraja ove nedelje u Beogradu

BEOGRAD – Klasična muzika i opera biće zastupljeni u Beogradu na koncertima do kraja ove nedelje (23.02. – 25.02.) kada će publika gledati muzičke događaje u Istorijskom muzeju Srbije, Ustanovi kulture Gvarnerius, kao i Kolarčevoj zadužbini.

Takođe, za publiku u regionu, srpska pijanistkinja Nada Kolundžija će održati mini turneju po Crnoj Gori u tri grada.

Muzičko udruženje „UNICA ART“ na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević i Istorijski muzej Srbije priređuju koncert večeras, od 19 časova, kada će publika gledati nastup violinistkinje Anje Ovaskainen uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

Biće to deveti koncert u okviru treće sezone serije – ciklusa „Muzikom kroz muzej“, koji je započet u online izdanju tokom prvog talasa pandemije korona virusa – 2020. godine.

Na programu su kompozicije Petra Iliča Čajkovskog i Morisa Ravela, a pored njih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Nedavno je iz štampe izašla interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej“, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.

Veoma mlada umetnica Anja Ovaskainen (18), rođena u Beogradu, od svoje 7. godine svira violinu i od ove godine je student Fakulteta muzičke umetnosti (FMU).

Sarađivala je sa mnogim znanim muzičarima: Zoranom Milenkovićem, Dejanom Mihailovićem, svetskim i našim violinistima Nemanjom Radulovićem i Stefanom Milenkovićem, kao i mnogim drugim autorima.

Poznati pijanista Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade „Kontemporanea“ i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, imao je dosta zapaženih koncerata u Kolarčevoj zadužbini kao solo ili sa drugim kolegama na sceni, kao i širom Evrope, i na mnogim festivalima.

Koncert „Muzika i poezija“ džez pevačice Marije Mone, uz klavirsku saradnju Aleksandra Karpova biće održan u Ustanovi kulture „Guarnerius“ .

Na programu su autorske numere umetnika a ulaz na koncert je slobodan.

Umetnica Maria Mone, ruska pesnikinja i muzičar, završila je Moskovski fakultet za improvizovanu muziku, na odseku – Džez pevanje.

Marija se bavi i pisanjem pesama i nastupa na popularnim mestima u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Aleksandar Karpov, ruski kompozitor i pijanista, diplomirao je na Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu “Rimski-Korsakov” kao dirigent hora.
Njegova dela su izvođena u mnogim koncertnim salama – „Theatre du Ćatelet“ u Parizu (Francuska), u katedrali u Briselu (Belgija), Operi Monte Karlo i mnogim drugim salama u Holandiji, Nemačkoj i duž cele Evrope.

Uglavnom komponuje savremenu primenjenu muziku za balete, mjuzikle i muziku za dramska – pozorišna dela.

Najekskluzivniji događaj sezone, čuvena opera „Toska“ Đakoma Pučinija (1858-1924) u produkciji i izvođenju Beogradske filharmonije zajedno sa nemačkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, biće izvedena u petak na Kolarcu od 19 časova.

Opera “Toska” ima tri čina, napisana je 1899, svetsku premijeru je imala 14. januara 1990. godine u Teatru Costanzi u Rimu, a libreto su pisali Luiđi Ilika i Đuzepe Đakosa.

Režija je poverena Aleksandru Nikoliću, aktuelnom upravniku Malog pozorišta “Duško Radović”, sa velikim iskustvom u realizaciji opera, baleta i neverbalnih projekata.

Publika će imati prilike da čuje međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandlu Mndebela u ulozi barona Skarpije, umesto ranije najavljenog Željka Lučića, našeg umetnika sa svetskom karijerom.

Filharmonijska “Toska” biće realizovana pod svećama uz crkvena zvona, orgulje i topove, kroz tri čina, 357 stranica partiture i preko 200 učesnika u pripremi ovog poduhvata, na sceni i iza nje.

Igraju i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir).

Čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija iz Beograda gostovaće u Crnoj Gori na mini turneji od 23. do 26. februara u Podgorici, Kotoru i Cetinju.

Istaknuta muzička umetnica će prvo nastupiti u Podgorici na devetom izdanju Festivala savremene klavirske muzike „Forte piano”, sa podnaslovom „Novi zvuci Balkana“, u organizaciji Kulturno umetničkog centra “Budo Tomović“.

Pijanistkinja će prvi koncert turneje u Crnoj Gori održati večeras, u velikoj sali spomenutog centra „Budo Tomović“ i predstaviće dela raznih srpskih kompozitora.

Tokom 2022. godine, Nada i njen brat, slavni violinista Jovan Kolundžija održali su takođe mini turneju, po prestonici Srbije, pod nazivom “U susret beogradskim opštinama”.

Britansko-ukrajinski violista i dirigent Maksim Rizanov nastupiće zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa u subotu, u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, na humanitarnom koncertu za ugrožene ratom u Ukrajini.

Na repertoaru će te večeri biti dela Johana Sebastijana Baha, Franca Šuberta, Volfganga Amadeusa Mocarta, ali i, prvi put u Srbiji, muzika britanskog kompozitora Arnolda i ukrajinskog – Skorika.

Sav prihod od koncerta namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini, kroz podršku radu organizacijama „Save the Ćildren“, „People in Need“ i Udruženje „KROKODIL“.
Te večeri će na licu mesta biti moguće i novčane donacije.

Maksim Rizanov je rođen u Krematorsku, školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi, kao i Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu i danas važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika.

Maksim Rizanov inače svira na violi Đuzepea Gvadaninija iz 1780. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar