U trendu

Jagodina: 111 godina biblioteke, i u doba korone uz čitaoce

JAGODINA – Narodna biblioteka „Radisav Nikčević“ u Jagodini, obeležava danas 111 godina, od kada je, 1909. godine, osnovana ukazom kralja Petra I.

U osnivačkom aktu od 27. aprila 1909. godine piše: „Mi, Petar I, po milosti Božjoj, kralj Srbije, na predlog našeg ministra prosvete i crkvenih dela, a na osnovu člana 9 Zakona o Narodnoj biblioteci, rešavamo, da se u Zaječaru, Loznici, Aleksincu i Jagodini osnuju javne biblioteke“…

„Država je osnivanjem biblioteke u Jagodini, prepoznala još jednu potrebu naroda, u 19 veku, na putu ka društvu savremenih evropskih naroda, potrebu za čitanjem“.

Od „Čitališta“ osnovanog 1851. godine, Narodna biblioteka u Jagodini, izrasla je u moderan hram knjige, sa fondom većim od 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog razvoja i stvaralaštva.

Ima oko 4. 000 stalnih čitalaca od kojih je 70 odsto mladih, a dnevno se na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga.

„I ovih dana, u doba korona, jagodinsk biblioteka je uz svoje članove, uz svoj grad. Čitaocima je na raspolaganju bogat fond digitalne biblioteke dostupan u punom tekstu na internetu“, saopštilo je danas Odelenje za kultrurno obrazivne programe i podsticanje čitanja ove ustanove.

„Ne sumnjamo da su mnogi Jagodinci, ovih dana karantina u svojim domovima uživali u starim i retkom knjigama i zavičajnoj građi biblioteke, a na sajtu se može pročitai i vanredni broj elektronskog književnog časopis za decu „Slova na struju“, koji ulepšava dane najmlađim Jagodincima i publici širom Srbije“, stoji u tekstu koga je potpisao Milun Vasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.