U trendu

Jagoš Marković: „Divlje meso“ govori o kraju postojećeg sveta

BEOGRAD – Premijera predstave „Divlje meso“ nastala po tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića biće održana u subotu, 24. aprila, u Beogradskom dramskom pozorištu, a reditelj kaže da predstava između ostalog govori i o kraju postojećeg sveta.

Autor komada Goarn Stefanovski smešta radnju predstave u predvečerije Drugog svetskog rata, a u središtu priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet, tradicionalni i moralni, kancerogeno nerazumevanje i isključivost, te nadirući fašizam, odnosno okolnosti koje ga kroje…

Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više inscenacija na scenama negdašnje Jugoslavije, a različiti pozorišni kritičari i teatrolozi su ga nazivali i dramom veka.

U razgovoru dela ekipe predstave „Divlje meso“ sa naovinarima, u beogradskom restoranu „Nota“, Marković koji je osim režije potpisao i adaptaciju teksta, izbor muzike i scenografiju, napominje da je veoma teško govoriti o predstavi dok ona nastaje.

„Uvek je to nekako izdajnički pre premijere, ali bilo nam je lepo na probama…“ kaže Marković i dodaje da se u središtu „Divljeg mesa“ nalazi naša balkanska porodica, puna ljubavi, nesloge, naših hormona, naše destrukcije i naše duše.

„Ta porodica je okružena ovim kapitalizmom koji jede ljude. Taj kapitalizam ima nagoveštaje fašizma. Naša prestava govori i o karju našeg postojećeg sveta, ali i o početku nekog novog, čemu zapravo svi svedočimo“ kazao je Marković i dodao da nikada ne bi pristao da režira „Divlje meso“ da partitura velikog Gorana Stefanovskog ne dozvoljava sve što će se dogoditi u poslednja tri minuta predstave.

„Taj rasplet svih naših ambicija i nadanja u pripremi predstave sačuvaću za publiku koja je će je gledati. Zahvalan sam saradnicima i pre svega glumcima. Dobri uslovi u pozorištu su ljudi,a imao sam čast da radim sa divnim ljudima“ kazao Marković.

Kako kaže bez obzira što je Stefanovski smestio u predvečerije Drugog svetskog rata, „Divlje meso“ je apsolutno aktuelno u vremenu koje živimo.

„Sve je isto kao danas…malo se tehnologija samo promenila. Od „Divljeg mesa“ može da nas spase samo ljubav“ kazao je Marković.

„Divlje meso“ će na sceni Beogradskog dramskog pozorišta oživeti Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Ljubinka Klarić kaže da je Marković dobio ideju da gospodina Hercoga igra žena.

„Naravno ta žena sam ja. Obično se pripremim za susret sa novinarima, ali posle iskustva rada na ovoj predstavi sam ostala bez teksta. Nakon „Divljeg mesa“ imam drugačiju percepciju pozorišta i glumačke igre“, kazala je Klarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.