U trendu

Japanska pijanistkinja Aisa Iđiri posetila Adligat

BEOGRAD – Poznata japanska pijanistkinja Aisa Iđiri posetila je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, čija je postala članica.

Muzej knjige i putovanja pod okriljem ovog Udruženja pravi japanski kutak, u kojem će biti predstavljen i rad ove značajne umetnice.

Gospođica Iđiri se, sa svojim izvanrednim nastupima u Tokijskom opera gradu (2010) i Karnegi holu u NJujorku (2017) svrstala na svetsku muzičku scenu, uz mnoge nagrade koje je dobila i zbog kojih je novinari nazivaju „jednom od najnagrađivanijih pijanistkinja svoje generacije“.

Pre manje od mesec dana nastupala je u prestižnom Kraljevskom Albert holu u Londonu, što je nedostižan san mnogih. A pre neki dan zasvirala je i u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kako bi se predstavila pred desetak okupljenih članova Adligata.

„Kada pijanistkinja Aisa Iđiri sedne na klavirsku stolicu, kada njeni prsti zaplešu po dirkama, tišina se ispuni lepotom koja učini da svi prisutni namah postanu deo drugog, lepšeg, elegantnijeg, uzvišenijeg sveta“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Aisa se pojavljuje na naslovnim stranama mnogih muzičkih izdanja, a takođe je učestvovala i u više televizijskih serija, igranih filmova itd.

Završila je, između ostalog, Kraljevski muzički koledž u Londonu, čiji je sada zvaničan počasni predstavnik. Pokretač je tokijske internacionalne klavirske asocijacije, u okviru koje organizuje tri festivala u Japanu, Italiji i Srbiji.

Pa ipak, najviše je poznata kao „priznata Stenvej umetnica“, prestižne nemačko-američke firme za proizvodnju klavira koja se ovim poslom bavi od 1853. godine.

Ova firma je zaslužna za unapređenje proizvodnje ovog instrumenta (odobreno im je čak 139 patenata na ovom polju), i pravljenju nekih od najkvalitetnijih klavira na svetu. Čak 80 odsto svih visokokvalitetnih klavira koji se trenutno prodaju na tržištu, pripadaju upravo ovoj kompaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.