U trendu

Jasna Đuričić predsednica žirija Sarajevo film festivala

BEOGRAD – Srpska glumica Jasna Đuričić biće predsednica žirija Takmičarskog programa – Igrani film 27. izdanja Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. avgusta, saopštila je direkcija te filmske manifestacije.

Glumica nije bila prisutna na sinoćnjem skupu u Beogradu, ali se javila putem video linka, i novinrima prenela da je veoma srećna što će predsedavati žirijem ovako važnog festivala.

“Sarajevo Film Festival je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka – od toga kako je stvoren i šta je doneo, ne samo Sarajevu, nego svima nama, celom regionu”, izjavila je istaknuta dramska umetnica, hvaljena za svoju poslednju filmsku ulogu u nagrađivanom ostvarenju “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, koji je čak nominovan za Oskara 2021.

“Festival u Sarajevu je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali”, naglasila je glumica i dodala da joj je posebno drago što će biti u Sarajevu nakon godinu dana karantina.

“Bioskopi su ponovo počeli da rade, Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu!”, poručila je Đuričić, laureat mnogih nagrada za pozorišne uloge u mnogiom velikim predstavama.

Predstavnici festivala su promovisali 27. izdanje u prestonici Srbije, gde se okupio čitav filmski krem zemlje, odnosno umetnici čija će se ostvarenja naći u konkurenciji za nagrade.

“Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastačnih uloga koje smo imali priliku gledati u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala veliku snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svet. Srećni smo što će ova umetnica biti predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Jovan Marjanović na poziciji ko-direktora festivala je istakao da su program i koncept fokusirani na jugoistočnu Evropu i na region, i da apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope.

“Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu“, naveo je gospodin Marjanović.

Kenan Magoda, predsedavajući Poverenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo rekao je da je Sarajevo Film Festival je postao sinonim za taj grad.

„Ako pričamo o turizmu, brojke su impresivne. Ali ono što je najvažnije, to je da se radi o festivalu filma: da imamo ozbiljne i kvalitetne filmove, sa produkcijom kakvu možemo videti na Kanskom, Berlinskom i Venecijanskom festivalu”.

Magoda se osvrnuo i na predstavljanje festivala u Beogradu, te je podvukao da je Srbija generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera.

Na promociji 27. Sarajevo festivala, direkcija je podsetila da se u konkurenciji za nagrade prvi put nalaze i igrane TV serije, koje su u poslednjih nekoliko godina u hiper produkciji Srbije na neki način istisnule bioskopske filmove.

Tako su u trci za nagrade istaknute serije iz Srbije – “Grupa”, “Klan”, “Senke nad Balkanom”, “Zlatni dani”, “Tajkun”, i bili su prisutni glumci iz ovih projekata – Ivana Zečević, Aleksandar Dimitrijević, Nedim Nezirović, kao i deo ekipe filma “Nečista krv” – Katarina Radivojević i reditelj Milutin Petrović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i drugi iz sfere filma i televizije.

Jasna Đuričić će biti u nizu uspešnih svetskih umetnika koji su imali tu čast da predsedavaju žirijem u Sarajevui – Majk Li (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Džeremi Ajrons (2007), Mirjana Karanović (2009), Danis Tanović (2013), i drugi.

Često nagrađivana glumica Jasna Đuričić, u vitrini ima sve najznačajnije nagrade za pozorišne uloge, među kojima su četiri Sterijine i Zlatni lovorov venac na MEŠ-u, ali i Dobričin prsten.

Ona je takođe bila deo krimi serije “Grupa” koja se takmiči ove godine, a za ulogu u filmu “Beli, beli svet” Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine.

Naslovna uloga u filmu “Quo Vadis, Aida?” donela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima “London Film Week” i “El Gouna Film Festivalu” u Egiptu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.