U trendu

Jasni Djuričić uručena nagrada 'Žanka Stokić'

Glumici Jasni Djuričić danas je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručena nagrada „Žanka Stokić“ za najbolje žensko glumačko ostvarenje u 2015. godini, koje je svojom zrelošću i bogatstvom izraza obeležilo pozorišnu, filmsku i televizijsku umetničku produkciju.

Obrazlažući odluku, žiri je kazao da je nagradu dodelio Jasni Djuričić zbog toga što ume da odredi tačnu meru i precizno pronadje „suptilne granice izmedju krajnosti i nijansi“ i time svojoj scenskoj akciji obezbedi istinitost.

Član žirija, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević koji je pročitao obrazloženje, rekao je da iako je Jasna Djuričić televizijska i filmska glumica, ona sebe doživljava najviše kao pozorišnu glumicu.

„U pozorištu ona može sve: da se bori i da gradi, da se igra i razgradjuje, da vojuje vlastite, a katkad i tudje bitke, da rečito ćuti, nema kao kamen, a prisutna kao planina, ali i da songovima do kraja otkriva dimenzije likova“, naveo je Milosavljević.

Navodeći obrazloženje odluke žirija, on je rekao i da „Jasna ne štedi reditelje, pisce, a najmanje svoje kolege u čemu je veoma zahtevna“, kao da ni u jednom segmentu pozorišta ne trpi „diletantizam ili proizvoljnost“.

Dodeljujući nagradu, prošlogodišnja dobitnica i članica žirija Anita Mančić rekla je da postoje glumci i oni retki, poput Jasne Djuričić, koji svoj naročiti dar dobijaju rodjenjem.

„Tvoja originalnost, moć, sloboda duha postaju uzor i pokreću sve nas, oslobadjaju i izvode iz nas samih. Čast mi je da jednom takvom biću i uzvišenom umetniku mogu da uručim nagradu“, rekla je Mančić.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Žanka Stokić“ Jasna Djuričić zahvalila je svima, naročito Miri Stupici koja je mnogo učinila za Žanku Stokić.

„Postoje priče koje treba ponavljati da se ne zaborave i nikada više ne ponove. Jedna sam od retkih srećnica koja je u periodu od šest meseci dobila dva prestižna priznanja  –  Dobričin prsten i nagradu nagradu Žanka Stokić“, rekla je Djuričić.

Djuričić je poznata po ulogama u pozorišnim predstavama „Čudo u šarganu“, „Šekspir u Kremlju“, „Brod za lutke“, „Pokondirena tikva“, „Gospoda Glembajevi“ i mnoge druge.

Pre nego što je Djuričić primila nagradu, prikazan je kratak dokumentarni film, sa insertima predstava u kojima je glumila.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Mira Stupica, prošlogodišnja dobitnica Anita Mančić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević.

Priznanje za najbolje žensko glumačko ostvarenje sastoji se od novčanog iznosa, plakete i statue vajara Milivoja Bogosavljevića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.