U trendu

Jedinstveno takmičenje povodom Dana mađarske drame

NOVI SAD – Dan mađarske drame obeležava se 21. septembra, a Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz tog dana organizuje jedinstveno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca, saopštili su iz ovog teatra.

Ovaj pozorišni događaj, koji se održava već 20 godina unazad, podrazumeva da se napišu tri dramska teksta, i da ih nakon toga tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe pripreme za izvedbu, a sve to za manje od 48 sati.

Autori tekstova će biti Tamaš Celer Kiš, Žoka Hernjak i Aniko Mesaroš, a u ulozi reditelja naći će se Gabriela Crnković, Jožef Jambor i Nora Molnar Gabor.

Pisci će se okupiti 20. septembra u 9 ujutru, kada će se iz šešira, u koji su prethodno ubačeni iseckani naslovi iz lista „Mađar So“, izvlačiti zajednički naslov za sve tri predstave.

Nakon toga, zadatak pisaca je da do 17 sati napišu tri pozorišne drame.

Onda se istog dana u 19 časova okupljaju glumci i reditelji, kako bi se izabralo ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi i koji će reditelj sa kojom grupom raditi, kao i prostor u kojem će se pripremati i izvesti predstave – mala ili velika scena Novosadskog pozorišta.

Nakon toga, glumci preko noći uče tekst, a reditelji osmišljavaju koncepciju buduće predstave.

Sutra ujutru, 21. septembra, počinje zaista veliki posao, jer je do 19 časova neophodno napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu, kao mini maraton ili svojevrsni omnibus.

Predstave će ocenjivati tročlani žiri, koji će izabrati najboljeg pisca, reditelja, kao i glumca u glavnoj i sporednoj ulozi.

U pripremanju predstave učestvovaće ansambl Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Subotice, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Karte za ovaj događaj mogu se rezervisati na sajtu Novosadskog pozorišta ili putem telefona pozorišta, a cena je simboličnih 300 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.