U trendu

Jeleni Pilipović nagrada „Nikola Milošević“

Prestižna nagrada „Nikola Milošević“ ove godine pripala je Jeleni Pilipović za knjigu „Ka lepoti – erotološko čitanje Sapfine poezije„, a žiri je odluku obrazložio činjenicom da je autorka sebi postavila izuzetno težak zadatak, „da ustanovi mesto fragmenata slavne antičke pesnikinje u civilizacijkom horizontu ljudske duševnosti“.

Žiri Radio Beograda 2 nagradu je dodelio Pilipovićevoj i zbog izvanrednog stila kojim istražuje vodeće motive starogrčke pesnikinje i pokazuje srodnosti i razlike shvatanja čoveka između epa i lirike.

Sačuvani opus čuvene grčke pesnikinje takođe je prikazan posredstvom motiva idealizacije i divinizacije, koji povezuju Sapfo i Njegoševu „Noć skuplja vijeka“, dok, kada je reč o antici, autorka analizira razvoj fenomena erosa od Homerove terminologije pa do Platona, navedeno je u obrazloženju žirija u kojem su bili profesor Milo Lompar, akademik Slobodan Grubačić i profesor Dragan Prole.

Autorki će nagrada biti uručena u četvrtak, 9. februara u zgradi Radio Beograda, a nagrađeno delo „Ka lepoti – Erotološko čitanje Sapfine poezije“ izdala je Akademska knjiga.

Jelena Pilipović predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome je stekla zvanje magistra i doktora nauka.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.