U trendu

Jevrejski centar za kulturu i umetnost u Bitef teatru

BEOGRAD – Jevrejski centar za kulturu i umetnost gostuje 22. aprila u Bitef teatru sa predstavom „Adresat nepoznat“, prema istoimenoj knjizi Katrin Kresman Teilor, u režiji i adaptaciji Stefana Sablića.

Knjiga „Adresat nepoznat“ spada u red nezamenljivih knjiga o holokaustu, poput „Dnevnika Ane Frank“ (1947) i „Pijaniste“ (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih događaja, ogleda se i u tome što je, kako se navodi u saopštenju, svoju aktuelnost doživelo u naše dane i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije.

Za prevod i izbor muzike bio je zadužen Sablić, kostimograf je Zora Mojsilović, a igraju Stefan Trifunović i Marko Janketić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.