U trendu

Jorgos Dalaras sutra na početku Gitar art festivala

BEOGRAD – Gitar art festival (GAF) počinje sutra uveče koncertom grčkog muzičara Jorgosa Dalarasa u MTS dvorani u Beogradu, a biće zatvoren na istom mestu 21. maja nastupom gitariste Miroslava Tadića i njegovih prijatelja, najavili su danas organizatori.

Osnivač i direktor GAF-a Boško Radojković rekao je na konferenciji za novinare da će drugo veče festivala 18. maja pripasti premijeri dela „From Balkans with love“ op.190 brazilskog kompozitora Haimea Zenamona koje će u Narodnom pozorištu izvoditi gitaristi Dimitri Ilarionov, Julija Trinčuk, Pavle Filipović, Vojin Kocić, Alberto Mesirka i Petar Čulić.

Kako je najavljeno, potom će na pozorišnoj velikoj sceni izvesti „Koncert za orkestar, bandeneon i gitaru“ Astora Pjacole harmonikaški orkestar „Akordeonista“ iz Kragujevca dirigenta Predrag Kostovića sa italijanskim gitaristom Albertom Mesirkom.

U okviru 23. GAF-a u Kolarčevoj zadužbini će 19. maja nastupe imati Tamara Jokić, koja je nedavno objavila u inostranstvu debi album španske i portugalske muzike „Transiberica“, a pratiće je bend njenog producenta i gitariste Havijera Limona, dok će potom pevati portugalska fadistkinja Sara Koreja.

Predstavnica ambasade Portugala Maja Španjević istakla je da je Koreja u matičnoj zemlji „mlada ali uspešna fado zvezda“, koju je kritika već nazvala „fado uragan“.

GAF će biti nastavljen 20. maja „Gitar art klasika“ koncertomu Skupštini grada Beograda gde će svirati Trinčuk, Filipović i Ilarionov, a uz njih festival će prvi put imati i tango sadržaj zahvaljujući orkestru „Tango Harmony“.

Završne večeri GAF-a 21. maja u MTS dvorani će biti uručene festivalske nagrade, a potom će koncert održati gitarista Miroslav Tadić, uz koga će nastupiti pevač Božo Vrećo, violinistkinja Ivet Holcvart, i gitaristi Branko Jovanović i Đusi Kovač.

„Miroslav je nesvakidašnje dobar umetnik i čovek. Hteli smo da ga predstavimo da posvetimo jedno veče njemu, jer je uvek dolazio sa Vlatkom Stefanovskim i Radetom Šerbedžijom. I da mu gosti budu potpuno novi ljudi“, rekao je Radojković.

Kako je najavljeno, GAF će imati preko 100 gostiju iz dvadesetak zemalja, a između ostalog, biće priređena takmičenja i tradicionalne majstorske radionice.
O svojoj podršci i značaju GAF-a govorili su na konferenciji i španski ambasador Raul Bartolome Molina i zamenica direktora Italijanskog instituta Frančeska Kalamara, dok je predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Srbije Radovan Jokić istakao da je ministarstvo podržalo GAF kao poseban i izuzetno vredan festival koji „ima čudnu moć da animira publiku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.