U trendu

Još jedan uspeh

Naš poznati reditelj Jagoš Marković doživeo je još jedan veliki uspeh. Reč je o njegovoj postavci komada „Filumena Marturano“ koji je premijerno izveden na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Još jednom su ovacije dočekale Markovićevu rediteljsku viziju.

Ovo nije prvi put da se riječka publika susreće sa rediteljskim opusom Jagoša Markovića; tokom 2003. godine hrvatska publika imala je priliku da vidi i Markovićevo senzacionalno scensko čitanje „Skupa“ Marina Držića u kojem je reditelj ponudio oporu, dosad neviđenu verziju Mediterana. U „Filumeni“ Marković malim scenama prikazuje jedan opor i istovremeno lep, zloban i milostiv svet na ivici zločina, negde u napolitanskom okruženju.

Premijera komada Eduarda de Filipa ispraćena je dugotrajnim ovacijama, dodatno podgrejanim Markovićevim pojavljivanjem na sceni koji je oduševljenu publiku obasipao ružama. „Filumena Marturano“ jeste tekst koji ima sve predispozicije da bude hit, o čemu uostalom govori i naša postavka koja se svojevremeno igrala u Ateljeu 212. Prepuna je strasti, ima dubinu drame, šarm sapunice, čak i nepodnošljivu lakoću bulevarskog komada.

U naslovnoj ulozi briljirala je hrvatska glumica Ksenija Prohaska (kod nas je istu ulogu veoma uspešno tumačila Ceca Bojković), a reditelj Jagoš Marković još jednom je pokazao koliko njegov osećaj za scenu i scensko ima sudbonosni, presudan uticaj na sve ono što se pred publikom dešava u trenutku kada se zavesa podigne i scena bude ustupljena glumcima. Jagoš Marković predstavu je posvetio pokojnoj splitskoj glumici Mariji Danira, koja je svojevremeno maestralno igrala glavni lik, toliko inspirativan za svaku glumicu u naponu glumačke snage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.