U trendu

Jovan Kolundžija održao koncert na Kolarcu

BEOGRAD – Istaknuti umetnik na violini Jovan Kolundžija održao je tradicionalni koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.
Čuveni maestro je priredio zanimljivo muzičko veče u pratnji orkestra “Gudači Svetog Đorđa” koji slave važan jubilej – 30 godina karijere.

Repertoar je bio u znaku romantike i kompozitora Žan-Mari Leklera, Kami Sen-Sansa, Petra Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča, Antonia Vivaldija, Edvarda Griga i Frica Krajslera.

Pre početka programa „Gudači Sv. Đorđa“ su se postavili na pozornici i strpljivo čekao violinistu da im se pridruži, a violista Ljubomir Milanović obratio se rekavši da ansamblu veoma znači obeležavanje tri decenije postojanja i to baš na sceni Kolarca gde su nastupali prvi put upravo sa Kolundžijom pre 30 godina.

Objasnio je da neće nastupiti njihov šef, dirigent i umetnički direktor Srboljub Dinić iz zdravstvenih razloga, dok je publika aplauzom dozivala Kolundžiju koji se čuo iza scene kako muzicira na violini, a onda se sa osmehom pojavio na bini uz oduševljenje auditorijuma.

Virtuoz je započeo muzičko putovanje izborom najlepših dela velikana klasike, te je prvi bio Žan-Mari Lekler, njegova „Sonata D dur za violinu i klavir“, aranžirana za gudački orkestar.

Veoma brzo ansambl i solista prebacili su se na Frica Krajslera i delo „Tempo di minuetto“.

Kolundžija je osam relativno kratkih kompozicija sedam autora, gde nema praznog hoda, padova u ritmu, sve se prati gotovo u jednom dahu, izuzetno dinamično, kao pozorišni komad.
Naredne dve kompozicije prošle su bez maestra „Koncert u G duru za gudački orkestar“ sa tri stava („Presto“, „Adagio“, „Allegro“) Antonija Vivaldija i „Holberg svita za gudače“ Edvarda Griga, takođe u tri stava.

Usledila je kratka pauza, i Jovan Kolundžija se vratio na scenu sa svojom violinom „Pjetro Gvarneri“ iz Venecije, još od 1754. godine.

Tako se ponovo posvetio austrijskom kompozitoru Fricu Krajsleru kroz novi izazov, triptih – „Radost ljubavi“, „Muke ljubavi“ i „Lepi ruzmarin“.

Miris duha Rusije „Gudači Svetog Đorđa“ predstavili su opet bez njihovog lidera večeri Kolundžije i podarili publici „Valcer iz serenade za gudače“ Petra Iljiča Čajkovskog i „Valcer br. 2 za gudače“ Dmitrija Šostakoviča.
Za kraj zvaničnog dela koncerta, Kolundžija je odabrao francuskog autora (orguljaš, dirigent, pedagog) Kamija Sen Sansa i delo „Introdukcija i rondo za kapričiozo za violinu i gudače“.

To je bio vrhunac večeri, te je Kolundžija dobio najveći aplauz.

Kolundžija je van zapisanog i planiranog repertoara izveo filmsku muziku, dve kompozicije iz italijanskog ostvarenja „Cinema Paradiso“ (1988) reditelja Đuzepea Tornatorea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar