U trendu

Jubilarna 80. dodela Zlatnih globusa večeras: „Avatar: Put vode“ favorit

LOS ANĐELES – Filmske i televizijske nagrade „Zlatni globus“ biće uručene jubilarni 80. put noćas na svečanosti u holivudskom Beverli Hilton hotelu.

Dodelu godišnjih nagrada koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) u 27 kategorija prenosiće televizijska mreža NBC, a domaćin svečanosti je komičar Džerod Karmajkl.

Za najboljeg reditelja nominovani su Džejms Kameron za „Avatar. Put vode“, Danijel Kvan i Danijel Šajnert za „Sve u isto vreme“, Baz Lurman za „Elvisa“, Martin Mekdona za „Duhove ostrva“ i Stiven Spilberg za „Fabelmanove“.

„Zlatni globus“ za najbolji scenario može pripasti Todu Fildu za „Tar“, Kvanu i Šajnertu za „Sve u isto vreme“, Mekdonau za „Duhove ostrva“, Sari Poli za „Žene govore“ i Spilbergu i Toniju Kušneru za „Fabelmanove“.

U konkurenciji za Najbolju dramu su „Avatar: Put vode“, „Elvis“, „Fabelmanovi“, „Tar“ i „Top gan: Maverik“, dok su za Najbolju komediju ili mjuzikl nominovani „Babilon“, „Duhovi ostrva“, „Sve u isto vreme“, „Nož u leđa: Stakleni luk“ i „Trougao tuge“.

Za najbolju dramsku glumicu takmiče se Kejt Blačet za ulogu u filmu „Tar“, Olivija Kolmen u „Carstvu svetlosti“, Viola Dejvis za „Kraljicu“, Ana De Armas „Plavušu“ i Mišel Viljems u „Fabelmanovima“.

U konkurenciji za najboljeg dramskog glumca su Ostin Batler za „Elvisa“, Brendan Frejzer u „Kitu“, Hju Džekmen za „Sina“, Bili Naji za „Živeti“ i Džeremi Poup u „Inspekciji“.

Nominovane za „Zlatni globus“ u komediji ili mjuziklu su Lesli Menvil u „Gospođa Haris ide u Pariz“, Margot Robi za „Babilon“, Anja Tejlor Džoj u „Meniju“, Ema Tompson u „Srećno ti, Leo Grande“ i Mišel Jeo u „Sve u isto vreme“.

Za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu konkurišu Dijego Kalva iz „Babilona“, Dnaijelg Krejg za „Nož u leđa: Stakleni luk“, Adam Drajver u „Beloj buci“, Kolin Farel u „Duhovima ostrva“ i Rajf Fajns u „Meniju“.

„Zlatni globus“ za najbolji animirani film mogu biti „Pinokio“, „Inu-oh“, „Marsel školjka sa cipelama“, „Mačak u čizmama: Poslednja želja“ i „Pocrvenela panda“

Za najbolji strani film konkurišu nemački „Na zapadu ništa novo“, argentinski „Argentina, 1985“, belgijsko-francusko-holandski „Blizu“, južnokoreanska „Odluka o napuštanju“ i „RRR“ iz Indije.

Za najbolju dramsku seriju nominovani su „Bolje pozovi Saula“, „Kruna“, „Kuća zmaja“, „Ozark“ i „Severance“, a komediju ili muzikl „Abbott Elementary“, „The Bear“, „Hacks“, „Samo ubistva u zgradi“ i „Sreda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar