U trendu

Jubilarni 70. Martovski festival od 28. marta do 2. aprila u Beogradu

BEOGRAD – Jubilarni 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda (DOB), saopštili su danas organizatori.

Martovski festival će otvoriti regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na ovogodišnjem Berlinalu, saopštio je DOB.

Kako je najavljeno, svetske festivalske premijere imaće ostvarenja „Moj Branko ne laže“ o Branku Ćopiću, autora Branka Lazića, i „Živeti Bitlse“ Nebojše Grabeža, uz regionalne premijere filmova Vere Vlajić „Avanture karikature“, Momira Matovića „Dani od snova“ i Zorana Amara „Nepobedivi um“.

Regionalna premijera dokumentarca „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sledećem ratu“, hrvatskog glumca Igora Gala, poslužiće kao povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Nacionalne takmičarske kategorije Martovskog festivala su dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, a u međunarodnom takmičarskom programu biće zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma.

Selektori domaćeg takmičarskog programa su Igor M. Toholj, Saša Radojević i Miroljub Stojanović, a međunarodnog Borjana Gaković, Dragan Nikolić i Dejan Dabić, koji su odlučivali o 101 filmu koji je uvršten u program od skoro 600 prijavljenih ostvarenja.

Filmovi se takmiče za Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film po kategorijama i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

Žiri 70. Martovskog festivala čine filmski delatnici Joško Marušić, Želimir Gvardiol, Narcisa Darijević Marković, Aleš Pavlin i Pjer Žalica.

Revijalni program je podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, biće razgovora sa autorima i promocija filmskih knjiga, a biće obeležena i 75. godišnjica VFC Zastava filma, koji je od početka uz Martovski festival.

Kao i do sada, planirani su brojni stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

DOB-a je saopštio da će na svoj značaj festival podsetiti monografijom „Martovski festival 1954 – 2023: filmski put dug 70 godina“, priređivača Radenka Rankovića, i programskom celinom „Laureati Martovskog festivala“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kako je najavljeno, „Laureati“ će obuhvatiti neke od nagrađenih filmova u dosadašnjoj istoriji manifestacije, podsetiti javnost na značaj ovog festivala kako u kontekstu srpskog, tako i u kontekstu nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora.

U susret velikom jubileju, na Dan državnosti Srbije, ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Martovski festival odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Predsednik Odbora Martovskog festivala je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, a članovi Boris Jovanović, Milena Nikolić, Nenad Popović i Dragomir Zupanc, dok je umetnički direktor Dejan Dabić.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Srbije i Filmski centar Srbije, a organizator i izvršni producent DOB.

Festival su podržali Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.