U trendu

Jubilej: 55 godina Zavoda za proučavanje kulturni razvitak

BEOGRAD – Proslava jubileja – 55 godina postojanja i rada Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka održana je danas u prostorijama te kulturne ustanove u Beogradu, a svečanost je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

„Zavod je bio i ostao stecište razmene mišljenja i akademskih debata, mesto raznovrsnih istraživanja i izrade stručnih i naučnih radova. Po mnogo čemu jedinstvena i značajna ustanova, duže od pola veka uspešno sprovodi aktivnosti u oblasti kulturne politike“, poručila je ministarka kulture.

Maja Gojković je danas takođe istakla da ova institucija „predstavlja svojevrsnu riznicu ideja, teorija i politika značajnih za razvoj kulture“.

„Takav pristup u mnogome je doprineo kvalitetnijem izučavanju kulturne prošlosti, stvaranju mogućnosti za detaljnu analizu trenutnog stanja u kulturi i lakšem određivanju strateških pravaca kulturnog razvoja“, napomenula je Gojković.

Prema rečima ministarke kulture i informisanja, tokom pet i po decenija postojanja, ova ustanova obuhvatila je široko polje intelektualnog i kulturnog delovanja, trudeći se da pruži odgovore na mnoge teme i izazove i da se upravo kroz ovu važnu misiju Zavoda, „prepliću iskustva prošlosti sa vizijama kakvu budućnost želimo da kreiramo za naše društvo i buduće generacije“.

Ministarka je naglasila da rad Zavoda u prethodnih godinu dana najbolje pokazuje da se na polju nauke i istraživačkog rada ne živi od stare slave.

„Direktor Zavoda Marko Krstić sa saradnicima, mnogim programima i sadržajima uneo je neophodnu svežinu i ustanovi dao novi zamah. Redizajnirani časopis ‘Kultura’, pored uvek prisutnog bogatog sadržaja, sada je dobio i na privlačnosti za širu publiku“, istakla je Gojković i dodala da je sigurna da podrška Zavodu neće izostati ni u narednim izazovima koji nas očekuju na tom planu.

„Ministarstvo kulture i informisanja Zavod vidi kao značajnog partnera na zajedničkom poslu. Zato je važno da Zavod nastavi da predanim i posvećenim radom, doprinosi očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta i kreiranju plodnog tla za dalji kulturni, a time i sveukupni razvoj društva. U uverenju da ćemo na tom poslu zajedno istrajati, na dobrobit svih naših građana, čestitam vam ovaj značajan jubilej“, zaključila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Veliki i važan jubilej 55 godina rada i postojanja jedinstvene ustanove kulture Zavoda -Zaprokul obeležena je danas svečanom proslavom uz prisustvo zvanica iz ministarstava, direktora ustanova kulture, diplomatije i poznatih ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

Događaju su prisustvovali direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, filmski radnik i bivši direktor Jugoslovenske Kinoteke – Radoslav Zelenović, direktorka Kolarčeve zadužbijne Jasna Dimitrijević, i mnogi drugi.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka osnovan je 20. aprila 1967. godine kao ustanova u oblasti kulture. Osnivačka prava vrši i obezbeđuje Vlada Republike Srbije u skladu sa zakonom i drugim propisima, a Dan Zavoda se obeležava 20. aprila.

Od 1968. godine Zavod izdaje časopis „Kultura“ posvećen sociologiji kulture i kulturnoj politici.

Program proslave 55 godina istraživanja obuhvatio je izložbu o radu Zavoda, prezentaciju novog sajta časopisa „Kultura“ i nove digitalne arhive Zavoda, vodiča za izradu strategija, prvu dodelu jedinstvene specijalne nagrade „Stevan Majstorović“ za doprinos kulturnoj saradnji, kratak dokumentarni zapis o istorijatu i razvoju Zavoda,kao i strateške planove i ciljeve za budućnost ustanove.

Ovom prilikom v.d. direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislavu Gonciću svečano je uručena specijalna nagrada „Stevan Majstorović“ za doprinos kulturnoj saradnji dve institucije.

„Prvi laureat nagrade je ova naša važna ustanova kulture.Od svih pozorišta oni su nam jedini tražili da se uradi istraživanje publike, da se analizira ova važna stvar. Samim tim, Narodno pozorište je poslalo poruku i da se druge insitucije kulture uključe u ovu važnu priču“, istakao je direktor Zakropula – Marko Krstić i dodelio nagradu – rad u staklu Svetislavu Gonciću.

„Veoma sam zahvalan na nagradi u ime svih nas iz Narodnog pozorišta i pre svega onima koji su osnovali Zavod“, izjavio je Goncić, pritom misleći upravo na Stevana Majstorovića, osnivača Zavoda, čije ime nosi ova nagrada.

„Zavod je odavno referentna ustanova kulture koja pruža puni doprinos na razvoju umetnosti i kulture. Ušao sam u jednom trenutku, nedavno u Narodno pozorište na svom putu, u ustanovu koja je svakako starija od mene. Nadamo se daljoj saradnji“, rekao je Svetislav Bule Goncić.

Cenjeni profesor beogradskog univerziteta i nekadašnji diplomata gospodin Darko Tanasković ukazao je na činjenicu da je „Zavod jedinstvena institucija koja je uvek na dostojanstven i društveno odgovoran način zastupao ono što je bila kultura našega društva datog vremena“

Tanasković je napomenuo da svojim punim imenom ustanova Zavod za proučavanje kulturnog razvitka govori o tome da je ovo proizvodna ustanova, kreira ideje za kulturu, umetnost i kulturnu politiku.

Takođe je rekao da takva ustanova prati kulturu u svojoj dinamici, da je kultura najbolja ideologija i da od nje nema trajnije politike, što je više puta dokazano, ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom svetu.

Marko Krstić, direktor Zaprokula poručio je na kraju otvaranja svečanosti da je namera svih zaposlenih da Zavod bude najbolji partner Ministarstvu kulture, da bude savremen, moderan i prepoznatljiv.

Dodeljene su i nagrade zaposlenima povodom svojih jubileja, a to su za 10 i 20 godina predanog rada.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je ustanova kulture koja se bavi naučnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima, izradom studija i analiza u oblasti sociologije kulture i kulturne politike, prikupljajući informacije i dokumentaciju o kulturi, umetnosti i medijima u zemlji i inostranstvu.

Da bi obezbeđivao ostvarivanje opšteg interesa u oblasti kulture Zavod obavlja sledeće delatnosti: istraživanje i razvoj u društvenim i humanističkim naukama, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, obrada podataka, hosting, ostalo obrazovanje, delatnost komunikacija i odnosa sa javnošću, izdavanje knjiga, časopisa i periodičnih izdanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.