U trendu

Jubilej SANU obeležen koncertom na Kolarcu

BEOGRAD – Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije na čelu sa dirigentom Dejanom Savićem održao je večeras u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu koncert kojim je obeleženo 180 godina od osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na programu su bila dela kompozitora članova SANU: „Zujte strune“ Isidore Žebeljan (1967-2020), „Varijacije na narodnu temu” Dušana Radića (1929-2010), „Krunisanja u Žiči“ Svetislava Božića i „Cello Symphony“ Ivana Jevtića, a kao solistkinja nastupila je violončelistkinja Maja Bogdanović.

O obraćanju prisutnima, akademik Jevtić je ocenio kao „stvarno čudo“ što je akademija, osnovana kao Društvo srpske slovesnosti, tokom 180 godina „održala kontinuitet u toj maloj Srbijici oprhrvanoj ratovima u 19. i 20. veku“.

„Ako nema kontinuiteta nema ništa, sve ode u prah. To što akademija i danas postoji, što možemo čuti lepe koncerte autora, to je značajno za našu kulturu uopšte“, rekao je Jevtić.

On je podsetio da je do sada 25 kompozitora postalo akademicima, među kojima su bili Davorin Jenko (1835-1914), autor himne „Bože pravde“, Josif Marinković (1851-1931), Enriko Josif (1924-2003), Ljubica Marić (1909-2003) i drugi.

„To je čitava plejada kompozitora koji su svojim delom doprineli da naše muzičko blago postoji sasvim postojano. A danas imamo i mlade ljude koji će verovatno postati akademici, ako svojim delom dokažu“, rekao je Jevtić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.