U trendu

Jug Đorđević: Predstava „Pre nego što počnemo“ je metateatralna konstrukcija

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelej Jug Đorđević koji je govorio o autorskom projektu sa dramaturškinjom Tijanom Grumić „Pre nego što počnemo“ u Hartefakt produkciji.

Đorđević je rekao da se „Pre nego što počnemo“ naslanja na sve što su radili u nekim prethodnim predstavama u Beogradu, kao metateatralna konstrukcija gde ponovo kroz pozicije autora uzimaju temu koju obrađuju.

„Otišli smo toliko daleko da nas portretišu glumicu u predstavi“, istakao je reditelj.

Đorđević je dodao da je potrebno razmisliti kako, iz koje vizure treba pristupiti bilo kojoj temi koja se bavi manjinama.

„Odlučili smo da krenemo iz naših vizura, ko smo mi kao autori. Život piše umetnosti i umentost piše život. Odlučili smo da sve događaje koji su se nama događali, od poziva da radimo projekat, stavimo u predstavu“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, uvek treba ispitivati granice, šta znači otiči predaleko ili ne otiči dovoljno daleko.

„Turdili smo se da ogolimo sebe da bi mogli da pričamo o tuđim životima. Ko smo to mi i zašto baš mi? Odatle je počela cela stvar“, naveo je reditelj.

Upitan kako očekuje da će publika precipirati predstavu, Đorđević je istakao da im je jako važno da se u predstavi izbegne drugost.

„Kad pričamo o manjinama često možda i ne poznajemo ljude koji pripadaju manjinskim grupama, a o njima govorimo i govorimo kao o nekim drugima. Najviše bih voleo da ljudi izađu sa idejom da ne postoji ta drugost i da smo svi manje više deo iste zajednice“, rekao je Đorđević.

Upitan kako vidi budućnost pozorišta u doba tehnoloških reovlucija, Đorđević je rekao da ono što mu danas pripisujemo kao defekt u odnosu na brzinu i instant momenat tehnologija u budućnosti biti najjača snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar