U trendu

Jugoslovenska kinoteka najbolji muzej u Srbiji u 2020.

BEOGRAD – Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) proglasio je Jugoslovensku kinoteku za najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini, a ovo visoko priznanje dodeljeno predstavnicima Kionoteke na Međunarodni dan muzeja 18. maja, na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke ističe da mu j velika čast što je ustanova kulture na čijem je čelu dobila tako važnu nagradu.

„Hvala na prepoznatim trudu i rezultatima na koje smo ponosni. Ova nagrada nam dokazuje da smo na pravom putu kojim, sa ovim vetrom u leđa, nastavljamo“, izjavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Značaj nagrade je tim veći ako se ima u vidu da su godišnje nagrade ICOM Srbije dodeljene prema novom Pravilniku koji je podrazumevao višemesečni proces nominacija i glasanja za najbolje, u kojem je učestvovalo gotovo hiljadu aktera muzejske delatnosti – pojedinaca i predstavnika institucija.

U kategoriji najbolji muzej, pored Jugoslovenske kinoteke, bili su nominovani narodni muzeji u Leskovcu i Zrenjaninu, Muzej Vojvodine u Novom Sadu i Etnografski muzej u Beogradu.

U ime Jugoslovenske kinoteke nagradu je primio upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović, koji je podsetio da će Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici dogodine obeležiti 70 godina od osnivanja, a da je preseljenjem u novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, Jugoslovenska kinoteka dobila mogućnost da i šire predstavi svoju vrednu kolekciju.

„Stalna postavka „Naš muzej filma“ otvorena je krajem januara 2020. godine, uoči početka pandemije, pa je, s obzirom na situaciju, još mnogi nisu videli, rekao je Vujović, uz poziv publici da je poseti.

Nagradu za najboljeg muzejskog stručnjaka dobila je Tijana Palkovljević Bugarski iz Galerije Matice srpske, a za najbolji projekat i za najbolju publikaciju prof. dr Igor Borozan, autor izložbe i prateće studije „Vlaho Bukovac: slikar neprolazne lepote“ u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Predsednik Nacionalnog komiteta ICOM Srbije Nikola Krstović istakao je da dobitnici, zajedno s nominovanima, čine „presek najboljeg što se dogodilo u Srbiji“, pružajući reprezentativnu sliku muzejske delatnosti u godini obeleženoj mnogobrojnim teškoćama.

Krstović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je to prepoznalo i članstvo ICOM Srbije, koje je u znatno demokratskijem procesu imalo priliku da odlučuje o najboljima, zahvaljujući novoj proceduri praćenoj i intenzivnom kampanjom na društvenim mrežama.

Predsednica Komisije za dodelu nagrada Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da izbor nominovanih nije bio ni malo jednostavan i lak, s obzirom da je bilo prijavljeno sedam muzeja, devet publikacija, 24 projekta i šestoro stručnjaka.

Viši kustos Jugoslovenske kinoteke dr Milja Stijović ističe da je za Kinoteku značajno što su se ovom prilikom poklopile ocene stručne javnosti i Komisije za dodelu nagrada, a posebno to što su u okviru struke prepoznati napori Jugoslovenske kinoteke u pravcu muzeološkog delovanja.

Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, kako napominje dr Stijović, Jugoslovenska kinoteka nije ni arhiv ni muzej već upravo – kinoteka, jedina u Srbiji.

„Probili smo granice u svesti ljudi šta je to Jugoslovenska kinoteka i koja je širina i kompleksnost njenog delovanja“, kaže Milja Stijović, navodeći da Muzej kinoteke, Direkcija, Arhiv, Biblioteka zajedno čine ovu instituciju, a da je s novom zgradom dobijena mogućnost za stalnu postavku koja predstavlja „drugi sloj čitanja filma“, pored filmskih projekcija po kojima je Kinoteka uglavnom poznata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.